5 manieren om een winterdip tegen te gaan

5 manieren om een winterdip tegen te gaan

De kou en regen maken de kortere, donkere dagen er niet echt beter op. Vriendin snapt dat je dan nergens zin in hebt en geeft je daarom 5 tips om een winterdip te voorkomen.

De kou en regen maken de kortere, donkere dagen er niet echt beter op. Vriendin snapt dat je dan nergens zin in hebt en geeft je daarom 5 tips om een winterdip te voorkomen.

Je bent moe, lusteloos en wil veel eten, en hoeveel je ook slaapt, het lijkt niet te helpen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, maar tot die tijd kunnen deze tips om meer energie te krijgen je helpen.

Ons lichaam heeft daglicht nodig om het hormoon cortisol aan te maken dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de winter verliezen we een aantal kostbare uren daglicht. Het is daarom belangrijk om de tijd dat er wél licht is goed te benutten. Een wandeling tijdens de lunch bezorgt je voldoende daglicht.

Naast een wandeling kan sporten ook helpen. Tijdens het sporten komt endorfine vrij, die zorgt voor ontspanning en een energieboost. Ook een mediterende sport, zoals tai chi of yoga, werkt een winterdip tegen.

Wanneer je een energieboost krijgt van het sporten, is het wel belangrijk om bepaalde lekkernijen te laten staan. Geraffineerde suikers in koekjes, snoep en frisdrank en cafeïne zorgen voor een flinke energieboost die maar van korte duur is. Daarna zal je nog moeier zijn dan daarvoor. Vermijd deze stofjes dus zoveel mogelijk.

Stoof- en stamppotten zijn in de winter wel erg lekker. En dat is maar goed ook, want dierlijke proteïnen maken de aanmaak van dat handige hormoon cortisol makkelijker. Een stevige kost is ’s winters dus nodig, zowel met het avondeten als ontbijt!

Licht, beweging en eten zorgen dan wel voor meer energie, toch blijft een goede nachtrust erg belangrijk als het gaat om je energielevel. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om je slaapkamer goed te verduisteren. Zo maakt je lichaam genoeg melatonine aan, wat weer zorgt voor genoeg cortisolproductie gedurende de dag. Meer slaaptips nodig? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij last van een winterdip?

  • Beerrtje
    Beerrtje
    >:o Sinterklaas en kerst: heerlijK! maar die kou en de donkere dagen...daar word ik niet altijd happy van (wm)
    Beantwoorden
  • Smokkel

Gerelateerde artikelen