5 alternatieven voor suiker

5 alternatieven voor suiker

We weten ondertussen dat te veel suiker niet gezond is, maar sommige dingen smaken gewoon lekkerder als ze zoeter zijn gemaakt. Welke alternatieven kun je beter kiezen?

We weten ondertussen dat te veel suiker niet gezond is, maar sommige dingen smaken gewoon lekkerder als ze zoeter zijn gemaakt. Welke alternatieven kun je beter kiezen?

Honing
Veel mensen weten dat honing een gezonder alternatief is voor kristalsuiker. Normale honing wordt langzamer in je bloed opgenomen dan kristalsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Hierdoor is honing is gezonder alternatief dan suiker. Je bent nog gezonder bezig als je kiest voor rauwe honing. Rauwe honing wordt namelijk nog langzamer in je bloed opgenomen, en is dus nog gezonder. Honing kan wel snel een overheersende smaak hebben.

Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker wordt verkregen door het nectar van de kokosbloesem te laten drogen. Vergeleken met kristalsuiker wordt ook kokosbloesemsuiker langzamer in je bloed opgenomen.

Bruine rijststroop
Bruine rijstsiroop is, net als honing, ook een vloeibare zoetstof. Het valt onder de graanstropen en door de minimale bewerking bevat het nog vitamines en mineralen. Ook wordt deze stroop langzaam opgenomen in het bloed. Maar let wel op: rijststroop van witte rijst heeft deze voordelen niet.

Stevia
De laatste tijd is stevia steeds bekender geworden. De zoetstof komt van een plantje dat in Zuid-Amerika groeit. Stevia heeft een zoetkracht die 300 tot 400 keer zo sterk is als kristalsuiker. Je hebt dus veel minder nodig. Het wordt heel langzaam opgenomen in je bloed en is helemaal natuurlijk. Alleen worden er veel producten verkocht onder de naam stevia die voornamelijk vulstof bevatten. Goede, natuurlijke stevia is groen van kleur. Let dus goed op de ingrediëntenlijst wanneer je stevia wilt kopen.

Ahornsiroop
Ahornsiroop, ook wel bekend als maple syrup, wordt verkregen door het sap van de esdoorn in te koken tot een zoete siroop ontstaat. Verder wordt er weinig aan de siroop toegevoegd, waardoor het een redelijk goed alternatief is voor suiker. Ahornsiroop heeft een karamelachtige smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eet jij veel suiker?

 • ria19472
  ria19472
  ik eet geen zoete dingen ,ook geen suiker in mijn koffie en snoep helemaal niet . Wel1 boterham met acaciahoning omdat dit door je bloed opgenomen wordt .
  Beantwoorden
 • mauritah
  mauritah
  Het is zo slecht voor me, dat weet ik. Maar hoe meer ik daar aan denk, hoe meer ik er van neem lijkt het!!:(
  Beantwoorden
 • babs.debijl
  babs.debijl
  Ik ben sinds 3 maanden "clean" op gebied van suiker. voel me een stuk fitter, zit lekkerder in mijn vel en ik heb veel minder hoofdpijn. Natuurlijk schiet ik wel eens uit de bocht, maar dit houd ik zo minimaal mogelijk.
  Beantwoorden
 • Moemsy
  Moemsy
  Ik gebruik nooit suiker, eet weinig zoete dingen maar ja in het dagelijks voedsel zit al genoeg suiker dus dat is meer dan zat.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen