Placeholder

5 alternatieven voor suiker

We weten ondertussen dat te veel suiker niet gezond is, maar sommige dingen smaken gewoon lekkerder als ze zoeter zijn gemaakt. Welke alternatieven kun je beter kiezen?

We weten ondertussen dat te veel suiker niet gezond is, maar sommige dingen smaken gewoon lekkerder als ze zoeter zijn gemaakt. Welke alternatieven kun je beter kiezen?

Honing
Veel mensen weten dat honing een gezonder alternatief is voor kristalsuiker. Normale honing wordt langzamer in je bloed opgenomen dan kristalsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Hierdoor is honing is gezonder alternatief dan suiker. Je bent nog gezonder bezig als je kiest voor rauwe honing. Rauwe honing wordt namelijk nog langzamer in je bloed opgenomen, en is dus nog gezonder. Honing kan wel snel een overheersende smaak hebben.

Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker wordt verkregen door het nectar van de kokosbloesem te laten drogen. Vergeleken met kristalsuiker wordt ook kokosbloesemsuiker langzamer in je bloed opgenomen.

Bruine rijststroop
Bruine rijstsiroop is, net als honing, ook een vloeibare zoetstof. Het valt onder de graanstropen en door de minimale bewerking bevat het nog vitamines en mineralen. Ook wordt deze stroop langzaam opgenomen in het bloed. Maar let wel op: rijststroop van witte rijst heeft deze voordelen niet.

Stevia
De laatste tijd is stevia steeds bekender geworden. De zoetstof komt van een plantje dat in Zuid-Amerika groeit. Stevia heeft een zoetkracht die 300 tot 400 keer zo sterk is als kristalsuiker. Je hebt dus veel minder nodig. Het wordt heel langzaam opgenomen in je bloed en is helemaal natuurlijk. Alleen worden er veel producten verkocht onder de naam stevia die voornamelijk vulstof bevatten. Goede, natuurlijke stevia is groen van kleur. Let dus goed op de ingrediëntenlijst wanneer je stevia wilt kopen.

Ahornsiroop
Ahornsiroop, ook wel bekend als maple syrup, wordt verkregen door het sap van de esdoorn in te koken tot een zoete siroop ontstaat. Verder wordt er weinig aan de siroop toegevoegd, waardoor het een redelijk goed alternatief is voor suiker. Ahornsiroop heeft een karamelachtige smaak.