Gezond & mooi

17x wat te doen bij een snackaanval

Me-time, afleiding en slim snacken. Dat zijn dé manieren om een snack-attack af te wenden. Pfjoeh, net op tijd!

1 Boek een ontspanningsmassage
Als je gespannen bent, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt mede voor extra vetopslag rond de taille.

2 Ga naar zee
Zeelucht werkt ontspannend, volgens de Britse universiteit van Exeter.

3 Vind cheerleaders
Vraag je omgeving om je aan te moedigen gezond te eten.

4 Maak een ommetje
Een avondwandeling boost de spijsvertering, vermindert snackdrang én maakt je hoofd leeg, waardoor je beter slaapt.

5 Doe iets nieuws
Jezelf uitdagen leidt af van eten. Sterker nog: je nieuwe vaardigheid neemt in je hoofd als het ware de plek in van je snaaitrek.

6 Tel je zegeningen
Dit zet je brein in standje positief, waardoor de behoefte aan snacken afneemt.

7 Lezen
Lees het werkboek Stop eetbuien van Jasper Alblas.

8 Koop een cadeautje
… voor jezelf: als beloning voor het niet-snacken. Of voor een ander: het verrassingseffect boost het humeur van jou én de ontvanger.

9 Maak jezelf op
… alsof je een spannende date hebt. En weg is je snaaitrek.

10 Eet gevarieerd
Een tekort aan voedingsstoffen triggert het hongerhormoon ghreline, waardoor je meer trek krijgt. Dat doet een mineralentekort ook met je, dus eet vooral ook veel verschillende groenten.

11 Let op toegevoegde suikers
Hoe meer suiker je eet, hoe sterker je zoetbehoefte wordt. Dit komt door de dopamine-rush die die behoefte versterkt. Pas dus op voor verborgen suikers in kant-en-klaarmaaltijden en -sauzen.

12 Ga tijdelijk vasten
Onophoudelijke snaaitrek kun je doorbreken met intermittent fasting (tijdelijk vasten). Dan eet je je maaltijden binnen acht uur, gevolgd door zestien uur niet eten.

13 Tem je eet-triggers
Haal geen ongezonde dingen in huis die je niet kunt weerstaan. En zet een groente- en fruitschaal op tafel, dan eet je er waarschijnlijk meer van.

14 Maak je eten zoet met lucuma
Deze natuurlijke zoetstof (gedroogd of als pulp verkrijgbaar) voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Verkrijgbaar bij Jumbo en natuurwinkels.

15 Zorg voor hormonale balans
Hoe je dit doet? Download het gratis e-book op Puur en Bewust.

16 Mediteer 3 minuten
Want minder stress = minder snaaitrek. Hieronder vind je een filmpje waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe je kunt mediteren.

 

17 Schud je brein wakker
Bekijk filmpjes over het effect van suiker en fastfood en je denkt voortaan wel 3 keer na voordat je een greep in de koektrommel doet of een vette snack maakt. Hieronder vind je de confronterende verslagen van tv-presentatoren Manuel Venderbos en Jorn Rohde. Manuel at een maand lang alleen maar suiker en Jorn volgde een maand lang het patatdieet (aangevuld met vitaminepillen).

 

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel