Placeholder

10 tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken heeft onwijs veel voordelen voor je gezondheid, dus is het altijd het proberen waard. Wij geven je 10 tips om het beter vol te houden.

Stoppen met roken heeft onwijs veel voordelen voor je gezondheid, dus is het altijd het proberen waard. Wij geven je 10 tips om het beter vol te houden.

1. Weet waarom je wilt stoppen…
en wees daarin ook specifiek. ‘Omdat het slecht is’ is niet goed genoeg. Maak het persoonlijker. Zijn er in jouw omgeving mensen overleden aan longkanker en schrikt dat je af? Of wil je de trap weer op kunnen lopen zonder 3 keer te stoppen? Kies een sterke reden, zodat deze je ervan weerhoudt een sigaret op te steken.

2. Bouw geleidelijk af
De meeste mensen die ‘cold turkey’ stoppen, grijpen sneller weer naar een sigaret. Hulpmiddelen zoals nicotinevervangers en medicatie zijn er niet voor niks. Maak er gebruik van om het jezelf makkelijker te maken.

3. Stop samen
Hou het niet voor jezelf dat je probeert te stoppen, maar vertel het je vrienden, familie en collega’s. Zij kunnen je door moeilijke momenten slepen.

4. Relax
Je kunt denken dat roken stress vermindert. Wanneer je dan stopt, moet je op een andere manier je stress kwijtraken. Neem bijvoorbeeld een massage of luister naar ontspannende muziek en probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

5. Verander je gewoontes
Rookte jij altijd een sigaret bij je glaasje wijn? Of eentje na het eten? Bij elke kop koffie? Doorbreek deze gewoontes door een tijdje geen alcohol te drinken en je koffie te vervangen door thee. Poets na het eten je tanden of neem een kauwgompje. Door andere gewoontes te ontwikkelen, zal je verlangen naar een sigaret langzaam minder worden.

6. Maak je huis schoon
Rookte jij in huis? Maak dan je hele huis schoon en gooi alles weg wat je aan je verslaving herinnert. Asbakken en aanstekers moeten de deur uit. Was je kleding, gordijnen en vloerkleden om de rookgeur uit je huis te verwijderen.

7. Probeer het nog een keer
Het is heel normaal om een terugval te hebben. Vaak moeten rokers een paar keer proberen voordat stoppen voorgoed lukt. Om je nieuwe poging meer kans te geven, moet je bedenken wat je terugval veroorzaakte: was het een bepaalde situatie of emotie?

8. Beweeg
Lichaamsbeweging kan je verlangen naar nicotine en je ontwenningsverschijnselen verminderen. Krijg je trek in een sigaret, trek dan je sportschoenen aan of ga een rondje fietsen.

9. Eet gezond
Zo aan het begin van het jaar wil je misschien én stoppen met roken én afvallen. Dat is misschien wel heel veel gevraagd, maar je kunt je wel focussen op gezond eten zoals fruit en groenten. Deze zijn niet alleen goed voor je lijn, uit onderzoek is ook gebleken dat sigaretten hierdoor minder lekker smaken.

10. Beloon jezelf
Stoppen met roken zorgt er ook voor dat je minder geld uitgeeft. Stop het geld dat je voorheen uitgaf aan een pakje sigaretten in een spaarpot en koop er zo nu en dan wat leuks van. Je verdient het!