Zó (on)gezond is groentechips

Aha: zó (on)gezond is groentechips

Groentechips zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De schappen in de supermarkt liggen er dan ook vol mee. Maar hoe gezond zijn deze groentechips eigenlijk en is het een betere optie dan ‘gewone’ chips?

Groenten zijn natuurlijk erg gezond. Ze bevatten vitaminen, geven je een verzadigd gevoel en leveren weinig calorieën. Je zou daarom misschien denken dat groentechips een gezonde snack-optie zijn. Maar niets blijkt minder waar. 

Vitamines

Het is niet precies bekend hoeveel vitamines groentechips bevat, maar wat we wel weten is dat veel vitamines verloren gaan door het frituren. Van aardappelchips is bekend dat er nog wat vitamines achterblijven. Verder zitten er ook vezels in groente- en aardappelchips, maar dat is een stuk minder dan wat je binnenkrijgt met verse groente of aardappel. 

Vet in groentechips

Zie jij groentechips als een goede vervanger van ‘gewone’ aardappelchips? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want er zit net zoveel vet in. Zijn de chips gefrituurd in zonnebloemolie, dan gaat het vooral om onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Maar chips bevat alleen heel veel vet, waardoor je veel calorieën binnenkrijgt. 

Lees ook: Op zoek naar een goede melkvervanger? Dít is de gezondste optie 

Zout

Ook de hoeveelheid zout in groentechips is vergelijkbaar met de hoeveelheid in gewone chips. De chips bevat ongeveer 1,3 gram zout per 100 gram. Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen en veel mensen in Nederland krijgen al te veel zout binnen. Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. 

Suiker in groentechips

Van nature bevat groentechips suiker doordat in biet, wortel, pastinaak en zoete aardappel suiker zit. Doordat de groenten worden gefrituurd verliest de het vocht, waardoor de chips meer koolhydraten per 100 gram bevatten dan wanneer de groente vers is. Aardappelchips bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten.

Groentechips en acrylamide

Groentechips kan net als aardappelchips acrylamide bevatten. In sommige gevallen is het gehalte van deze stof zelfs nog hoger in groentechips. Acrylamide is een schadelijke stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 graden. Het is daarom belangrijk om erop te letten dat je hier zo min mogelijk van binnenkrijgt. Over het algemeen kun je stellen: hoe lichter de kleur van de chips hoe minder acrylamide het bevat.

Bron: Voedingscentrum, 24 Kitchen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.