verschil bloem en amandelmeel

Wat is het verschil tussen amandelmeel en bloem?

Ben je nog niet bekend met amandelmeel en lees je in een recept dat je dit ingrediënt moet gebruiken? Dan heb je je vast afgevraagd of je niet ‘gewoon’ bloem kunt gebruiken. Ontdek in dit artikel het verschil tussen de twee.

Wat is amandelmeel?

Voor wie amandelmeel niet kent: amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen, waarbij de schil meestal is verwijderd. Het levert een fijn, lichtgekleurd meel met een milde amandelsmaak op. Het meel is van nature glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen met een glutenintolerantie.

Zowel amandelmeel als bloem wordt vaak gebruik in de keuken, maar ze verschillen wel degelijk in smaak, textuur en voedingswaarde. Daar lees je verderop in het artikel meer over.

Waarvoor gebruik je bloem?

Bloem, meestal verkocht als tarwebloem, is een basis-ingrediënt in veel recepten. Het bevat van nature gluten, eiwitten die zorgen voor de elasticiteit in het deeg en helpen bij het rijzen van je baksel. Bloem is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van brood, taarten, koekjes en de meeste traditionele gebakken producten. Het geeft een lekkere textuur en structuur die je gewend bent van brood, taart en koekjes.

Lees ook: Kun je bloem nog gebruiken als het over datum is?

Verschil amandelmeel en bloem

Nu het (weer) duidelijk is wat amandelmeel is en waarvoor je bloem gebruikt, is het tijd om in de verschillen van de twee soorten te duiken.

  • Smaak en textuur. Amandelmeel heeft een milde, nootachtige smaak en een iets korreliger textuur dan bloem. Het geeft een lekkere amandelsmaak aan je gerechten. Bloem heeft een neutrale smaak en zorgt voor een lichte en luchtige textuur. Het is dus maar net waarnaar je op zoek bent voor jouw recept.
  • (Niet) glutenvrij. Amandelmeel is van nature glutenvrij, terwijl bloem gluten bevat. Als je een glutenvrij dieet volgt of intolerant bent, is amandelmeel een goede keuze.
  • Voedingswaarden. Amandelmeel bevat meer vet en eiwitten dan bloem. Het is een bron van gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Bloem bevat voornamelijk koolhydraten en minder voedingsstoffen.
  • Toepassing. Amandelmeel is top voor het maken van glutenvrije gerechten, zoals amandelkoekjes, pannenkoeken en tortilla’s. Het geeft een nootachtige smaak aan hartige gerechten. Bloem is essentieel voor traditioneel bakken, zoals brood, taarten en gebak.

Wanneer gebruik je wat?

Samenvattend gebruik je amandelmeel in recepten als je een glutenvrij gerecht wil maken en als je koekjes, muffins, pannenkoeken en pizzadeeg met een nootachtige smaak wil maken. Vervang amandelmeel niet in recepten waarin het als hoofdingrediënt wordt gebruikt, zoals macarons of amandelkoekjes.

Bloem gebruik je voor het maken van brood, taarten, cakes en gebakjes met met een lichte textuur. Wil je geen extra smaak toevoegen aan het recept? Dan kun je beter bloem gebruiken. Ook is bloem de basis van veel traditionele gerechten. Bovendien is het goedkoper dan amandelmeel.

Vriendin’s favoriet

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je in de Bakbijbel stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten á la Rutger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bakbijbel

Rutger van den Broek

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images