Placeholder

Recept voor witlofschotel met gehakt

Deze witlofschotel is ontzettend lekker en geschikt voor de vegetarische eters!

Deze witlofschotel is ontzettend lekker en geschikt voor de vegetarische eters!

Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 50 g boter
  • 800 g witlof, in repen
  • 1 el honing
  • 1 ui, gesnipperd
  • 350 g vegetarisch (fijn)gehakt*
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 grote beker crème fraîche (200 g)
  • 75 g geraspte kaas
  • 50 g walnoten, grof gehakt
  • Extra: ingevette ovenschaal (inhoud 1,5-2 l)

* vegetarisch gehakt is zowel bij de supermarkt als bij De Vegetarische Slager verkrijgbaar.

Aan de slag

  1. Kook de aardappelen in ruim water met zout in 20 min. gaar.
  2. Smelt in een koekenpan 25 g boter. Bak de witlof in 6-8 min. beetgaar. Voeg de honing en zout en peper naar smaak toe.
  3. Verhit in een 2e koekenpan de resterende 25 g boter. Fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak 3 min. mee. Schep er de kerriepoeder en zout en peper naar smaak door.
  4. Giet de aardappelen af; vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de witlof in de ovenschaal. Verdeel er het gehakt over. Schep de puree erop en strijk glad.
  6. Meng de crème fraîche met de kaas en zout en peper naar smaak.
  7. Strijk de room over de puree.
  8. Bestrooi met de walnoten en zout en peper naar smaak.

Bak de witlofschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin.

Kidstip: Stamp de aardappelen met appelmoes of -compote tot puree. Appelmoes of -compôte geeft de puree een zachte, zoete smaak.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Oventijd: 20-25 minuten.

Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Studio Bazar, Ikea, Dille & Kamille.