Culinair

Recept voor pompoenbrownies zonder toegevoegde suikers

Brownies zijn zo moeilijk te weerstaan. Maar de hoeveelheid calorieën die erin zitten zijn vaak geen feest. Probeer daarom eens deze pompoenbrownies. Door de suiker te vervangen door de zoetstof tagatose bespaar je op de calorieën!

Als zoetmaker: tagatose
De brownies zoet je met tagatose. Deze zoetstof heeft een iets minder zoete smaak dan suiker. Het mooie is dat 1 gram suiker 4 kcal bevat en tagatose maar 1,5. Voor dit recept heb je 185 g tagatose nodig. Dit betekent dat je 462,5 kcal bespaart. En dat is toch mooi meegenomen.

Tagatose wordt verkregen uit lactose. De zoetstof is door de Europese Unie goedgekeurd om toe te voegen aan producten of eigen baksels. Meer weten over deze zoetstof? Lees hier.

Wat zijn de voordelen van andere zoetstoffen?
Zoetstoffen zijn veel krachtiger dan suiker, dus heb je er minder van nodig. Zo is sucralose 600 keer, stevia bijna 300 keer en aspartaam 200 keer zoeter dan suiker. Stel dat je graag suiker in je koffie gebruikt en je zou deze vervangen door een zoetje, dan scheelt dat per kop toch al snel zo’n 22 kcal. Een schep tafelzoetstof over je kwark in plaats van suiker geeft een winst van 60 kcal.

Lees ook: Minder calorieën dankzij zoetstoffen? Dat kan!

Dit heb je nodig voor de pompoenbrownies
– 185 g ghee of boter
– 185 g donkere chocolade gezoet met stevia
– 40 g speltbloem
– 40 g cacaopoeder
– 400 g pompoen, gekookt en gepureerd
– 3 eieren
– 185 g zoetstof op basis van tagatose

Aan de slag
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Snijd de koude boter in blokjes en doe ze in een kleine pan.
3. Breek de chocolade in stukjes en doe ze erbij.
4. Laat zachtjes smelten au bain-marie.
5. Meng de tagatose, speltbloem, cacaopoeder, eieren en boter/chocolade mix in een kom.
6. Voeg pompoenpuree toe en roer goed door elkaar met een houten lepel.
7. Beleg een middelgrote bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin.
8. Bak de brownie 25 à 30 minuten in de oven. Prik met een satéprikker om te checken of de brownie gaar is.

Gesponsord in samenwerking met Kenniscentrum Zoetstoffen, Zoetstoffen.nl

Reageer op dit artikel

Instagram