Recept voor bloemkool-wellington met kaasfonduesaus van Ellen van Duijn

Dit verrassende bloemkoolgerecht heeft alles in zich om een echte eyecatcher te zijn tijdens een etentje. Het ziet er spectaculair uit, is vol van smaak, heeft een krokantje van bladerdeeg maar is toch niet heel zwaar. Comfort food ‘to the max’.

Dit verrassende bloemkoolgerecht heeft alles in zich om een echte eyecatcher te zijn tijdens een etentje. Het ziet er spectaculair uit, is vol van smaak, heeft een krokantje van bladerdeeg maar is toch niet heel zwaar.

Het recept is afkomstig uit het nieuwe boek Made by Ellen van Ellen van Duijn. Meer recepten van haar vind je in Vriendin 35.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: ongeveer 1 uur 

Ingrediënten:
• 1 hele bloemkool
• 50 g roomkaas
• 1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
• 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
• 1 ei, losgeklopt

Voor de kaasfondue:
• 20 g roomboter
• ½ teentje knoflook, geperst
• 20 g bloem
• 200 ml witte wijn
• 100 g boerenkaas, geraspt
• 100 g licht pittige kaas, geraspt
• snuf nootmuskaat
• zwarte peper

Probeer ook eens: Recept voor fish & chips

Aan de slag

1.Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd het onderste stukje van de stronk zodat hij kan blijven staan.
2. Wrijf de bloemkool in met olijfolie en rooster deze 30-35 minuten totdat hij goudbruin is. Laat de bloemkool helemaal af koelen. • Meng ondertussen de roomkaas en de tijm met een staafmixer en breng royaal op smaak met peper en zout. Bestrijk de afgekoelde bloemkool gelijkmatig met het roomkaasmengsel.
3.Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant met de randen net over elkaar. Druk licht
aan en rol het deeg een heel klein beetje met de deegroller uit om het iets dunner te krijgen zodat het bladerdeeg de gehele bloemkool kan bedekken.
4.Leg het uitgerolde bladerdeeg voorzichtig over de bloemkool heen en vouw de uiteinden onder de bloemkool dicht. De bloemkool is nu helemaal ingepakt in het bladerdeeg.
5. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Laat de ingepakte kool 30 minuten staan en bestrijk het deeg nogmaals met ei. • Bak de bloemkool-wellington 30-40 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is.
6. In de laatste 10 minuten van de oventijd kun je de kaasfonduesaus maken. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook heel even fruiten maar niet bruin worden.
7. Roer met een garde de bloem erdoor totdat je grove korrels krijgt. Schenk de witte wijn er geleidelijk bij terwijl je goed blijft roeren.
8. Voeg de kaas beetje bij beetje toe en blijf roeren totdat alle kaas is opgenomen en de saus de gewenste dikte heeft. Zet de kaasfonduesaus met een deksel op de pan weg tot je gaat serveren.
9.Haal de bloemkool-wellington uit de oven en zet hem voorzichtig op een schaal. Schenk er eventueel alvast wat van de kaasfonduesaus overheen.
10. Maak de saus af met een snuf nootmuskaat en zwarte peper en serveer deze bij de bloemkool-wellington.

Productie: Tessa Klösters. Tekst interview: Roosanne Middelhuis.

Ook lekker: Recept voor tulbandcake met vanille en perzik

Shop het boek van Ellen van Duijn hieronder bij Bol.com.