Broccoli

Lekker en gezond: om déze reden is broccoli goed voor je dunne darm

Broccoli is niet alleen lekker in verschillende gerechten, de groente staat ook bekend als een échte superfood. En dat is niet zonder reden, blijkt uit nieuw onderzoek. Broccoli zou namelijk erg goed zijn voor je dunne darmwand. 

Natuurlijk zijn er naast broccoli nog veel meer gezonde groenten. Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten, dus andere groenten zijn ook belangrijk. Toch horen we steeds dat kruisbloemige groenten, zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, waterkers, en Chinese en witte kool erg goed voor je zijn. Zo zouden ze het risico op verschillende soorten kanker en diabetes type 2 verminderen. 

Dunne darmwand wordt beschermd

Een nieuw onderzoek bij muizen bevestigt maar weer dat broccoli ontzettend goed is voor je lichaam. De groente bevat namelijk moleculen die zich binden aan een specifieke receptor bij labmuizen. Makkelijk gezegd zorgt dit ervoor dat de dunne darmwand beschermd wordt, waardoor verschillende ziektes minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Wij rennen alvast naar de groenteboer!

Dunne darm

Volgens de onderzoekers zorgt de wand van de dunne darm ervoor dat water en voedingsstoffen vanuit het spijsverteringsstelsel naar de rest van het lichaam kunnen stromen, terwijl andere voedseldeeltjes en schadelijke bacteriën worden tegengehouden. In de dunne darm zitten drie typen cellen die hiervoor zorgen: de enterocyten, die water en voedingsstoffen absorberen, de slijmbekercellen, die een beschermende slijmlaag produceren en de Paneth-cellen, die lysosomen met spijsverteringsenzymen uitstoten en het lichaam beschermen tegen bacteriën uit de darmen. 

Lees ook: Recept voor mafaldine met broccoli, pindasaus en sesam

Moleculen in broccoli

Uit het onderzoek bleek dat broccoli bepaalde moleculen (aryl-koolwaterstofreceptor-liganden) bevat. Die moleculen binden zich in het lichaam aan bepaalde eiwitten (aryl-koolwaterstofreceptoren). Deze eiwitten binden zich aan specifieke DNA-sequenties. Volgens de onderzoekers zetten deze bindingen een reeks moleculaire acties in gang. Simpel gezegd: dit beïnvloedt uiteindelijk de darmcellen in de dunne darm.

Gezonde en weerbare dunne darm

Genoeg redenen volgens de onderzoekers om vaker broccoli te eten. “Wij tonen aan dat broccoli en waarschijnlijk ook andere kruisbloemige groenten een natuurlijke bron van AHR-liganden zijn. Een dieet dat rijk is aan deze stoffen draagt bij aan gezonde en weerbare dunne darmen en een goede gezondheid in het algemeen”, zegt een van de onderzoekers.

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Afvallen Met Gezond En Vooral Lekker Eten
Bekijk hier

Bron: Scientias
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.