Placeholder

Kip uit de oven met tijm, citroen en aïoli

Deze kip uit de oven ziet eruit als een feestmaal én staat binnen een 1,5 uur op tafel. Dit kun dus ook gewoon doordeweeks op tafel zetten.

Deze kip uit de oven ziet eruit als een feestmaal én staat binnen een 1,5 uur op tafel. Je kunt dit dus ook gewoon doordeweeks op tafel zetten.

Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 1 uur

Ingrediënten:
• 1 citroen
• 4 teentjes knoflook
• 1 biologische kip van ca. 1,5 kilo
• 15 g tijm (1 bosje)
• 1 kilo rode vastkokende aardappels
• 2 emmertjes snoeppaprika’s
• 2 el boter
• 1 ei
Extra nodig: staafmixer

Aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Rasp de schil van de citroen en pureer deze samen met 4 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, grof zeezout en versgemalen peper. Smeer de kip grondig in met het kruidenmengsel. Snijd de citroen doormidden en stop een helft samen met het bosje tijm in de buikholte van de kip.
2. Was de aardappels goed in de schil en snijd ze in stukken van 3 cm. Bestrooi ze met peper en zout en verspreid ze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif het bakblik op eenderde hoogte in de oven.
3. Zet de kip op een rooster boven de aardappels in het midden van de oven. Rooster aardappels en kip samen circa 1 uur. Schep de aardappels af en toe om en smeer de kip halverwege in met de boter. Rooster de snoeppaprika’s de laatste 20 minuten mee tussen de aardappels.
4. Knijp voor de aïoli de andere citroenhelft uit in een maatbeker. Doe het ei en 2 teentjes knoflook erbij. Zet een staafmixer onder in de maatbeker en giet er al mixend langzaam 3 dl zonnebloemolie en 4 eetlepels extra vierge olijfolie bij tot een mooie gladde mayonaise ontstaat. Breng de aïoli op smaak met wat zout.
5. Snijd de kip in stukken en serveer met de aardappels, paprika’s en aioli.

Ook lekker: stoofpotje van kip met witte wijn en chorizo

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur & foodstyling: Eke Mariën.