Dit zijn de seizoensproducten van oktober

Dit zijn de seizoensproducten van oktober

Het is oktober! De schappen van supermarkten worden gevuld met (nieuwe) seizoensproducten. Benieuwd welke dat zijn? Je vindt het hieronder.

Seizoensproducten van oktober

Het voordeel van seizoensproducten is niet alleen de smaak (groenten en fruit is dan extra sappig en vol van smaak), maar ook de prijs. Omdat de producten in overvloed aanwezig zijn, kun je het voor een lager prijsje afrekenen dan tijdens de andere maanden van het jaar. Bovendien is het weer een kans om te experimenteren met nieuwe of andere gerechten en recepten. Laat je hieronder inspireren.

Seizoensgroenten

Te beginnen met de seizoensgroenten van oktober. Heb je al zin in stoofpotjes en pompoenen?

  • Pompoen: oktober is pompoentijd. Maak heerlijke pompoensoep of pompoentaart.
  • Boerenkool: deze bladgroente is perfect voor boerenkoolchips of stamppot.
  • Wortelen: gebruik wortelen in stoofschotels, soepen of serveer geroosterd als bijgerecht.
  • Paprika: voeg kleur toe aan je gerechten met paprika’s.
  • Champignons: heerlijk in pasta’s, risotto’s of als bijgerecht.
  • Bieten: maak bietensoep of voeg geroosterde bieten toe aan salades.
  • Courgette: ideaal voor courgettepasta of geroosterde courgette met kruiden.
  • Aubergine: maak gegrilde aubergineplakken of moussaka.
  • Prei: perfect voor een verwarmende preisoep.
  • Radijs: voeg een pittige touch toe aan salades met radijs.
  • Koolraap: maak koolraappuree of voeg het toe aan stoofschotels.
  • Spruitjes: gekarameliseerde spruitjes met balsamico zijn heerlijk.

Seizoensfruit

Ook met het fruit kun je alle kanten op. De volgende fruitsoorten zijn nu in het seizoen.

  • Appels: maak appelmoes, appeltaart of voeg ze toe aan een hartige ovenschotel.
  • Peren: heerlijk sappig, vers of in een perentaart.
  • Druiven: perfect als tussendoortje of als aanvulling op kaasplankjes.
  • Vijgen: voeg vijgen toe aan salades of combineer met geitenkaas.
  • Pruimen: maak een pruimentaart of pruimenjam.
  • Kweepeer: gebruik kweepeer om gelei te maken of te koken in stoofgerechten.
  • Cranberry’s: kook cranberrysaus om te serveren bij geroosterd gevogelte.
  • Perziken: eet perziken uit het vuistje of maak er een crumble mee.
  • Granaatappels: haal de pitjes eruit om te strooien over salades.
  • Kersen: maak een lekkere kersentaart of verwerk kersen in sauzen.

Inspiratie voor recepten

Nu je weet wat de seizoensproducten zijn, is wat inspiratie voor recepten op z’n plek. Wat dacht je van de volgende heerlijke gerechten en hapjes?

  1. Geroosterde pompoensoep
  2. Boerenkoolchips
  3. Bieten- en geitenkaassalade
  4. Courgettelasagne
  5. Appelkruimeltaart
  6. Perensorbet
  7. Druiven met kaas
  8. Pruimenjam
  9. Kweepeercompote
  10. Cranberry-kip

Vriendin’s favoriet

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Karolien Olaerts