Culinair

Basilicumrisotto met zalm

Smakelijke risotto met zalm en basilicum.

Hoofdgerecht voor vier personen

– 2 el olijfolie
– 2 sjalotten, fijngesnipperd
– 300 g risotto
– 125 ml droge witte wijn
– 1 l groentebouillon
– 125 g crème fraîche
– 200 g gerookte zalm, in reepjes
– 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
– flinke hand basilicumblaadjes

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit de sjalot. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn in de pan en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg de bouillon in 3 porties toe. Laat de rijst de bouillon steeds zachtjes kokend opnemen alvorens een volgende portie bouillon erbij te schenken. Kook de rijst in 15-20 min. zachtjes gaar. Neem de risotto van het vuur. Roer de crème fraîche, de zalmreepjes, de helft van de kaas en de basilicum erdoor. Schep de risotto in 4 diepe borden. Strooi er wat extra basilicumblaadjes en kaas over.

Tip: lekker met een rucolasalade met knapperige, verse doperwten en balsamicovinaigrette.

Variatietip: ga ook eens op zoek naar zo’n prachtig rood basilicumplantje. Behalve in mediterrane gerechten is rode basilicum ook fantastisch in Thaise curry’s!

Bereidingstijd: 25 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Zara Home, Nijhof, &klevering-zuid.

Reageer op dit artikel