Placeholder

Zo maak je tarte tatin met bladerdeeg

Zien ze er niet heerlijk uit? Eke laat in een filmpje zien hoe je dit lekkernij maakt.

Zien ze er niet heerlijk uit? Eke laat in een filmpje zien hoe je dit lekkernij maakt.

Tarte tatin met vanillesaus: een heerlijk toetje. Bekijk het filmpje hieronder en lees het recept.

Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 25 minuten

Ingrediënten: voor de vanillesaus: ½ vanillestokje • 125 ml room • 25 g suiker • 1 eidooier. Voor de tarte tatin: 1 Elstar appel • 2 el boter • 2 el suiker • 2 plakjes bladerdeeg, ontdooid • 2 bollen vanille-ijs. Extra nodig: 2 kleine ovenschaaltjes van 10 cm

Snijd voor de saus het vanillestokje over de lengte doormidden en schaap de zaadjes eruit met een theelepel. Breng de room met de suiker, vanillezaadjes en lege peulen tegen de kook en laat 10 minuten trekken op laag vuur. Klop de dooier los in een kom en schenk er door een zeef de vanilleroom op. Roer goed en doe terug in de pan. Verwarm de saus al roerende op matig vuur tot hij licht begint te binden (bij 80°C) en haal van het vuur. Doe in een kom en laat afkoelen.

Schil voor de tarte tatin de appel en snijd doormidden. Verwijder het klokhuis met een meloenboor of theelepel. Snij de appelhelften in dunne plakjes.

Warm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van de vormpjes met een eetlepel boter en suiker. Leg hierop de appel met de snijkant naar boven (bolle kant naar beneden). Druk de plakjes een beetje uit. Leg er een plak bladerdeeg op en druk de zijkanten van het deeg rond de appel in het vormpje. Het maakt niet uit als het deeg ongelijk verdeeld is door de vierkante vorm van het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg.

Gaar de taartjes 25 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn. Laat 5 minuten afkoelen en keer de taartjes op een bord. Serveer met de vanillesaus en een bol vanille-ijs.

Productie Tessa Klösters Foto’s Eric van Lokven Styling Cyn Ferdinandus Receptuur en foodstyling Eke Mariën.