Was jij je handdoeken en theedoeken tegelijk? Waarom je dat beter niet meer kunt doen

Was jij je handdoeken en theedoeken tegelijk? Waarom je dat beter niet meer kunt doen

Ze hebben misschien dezelfde kleuren en kunnen op dezelfde temperatuur gewassen worden. Je zou denken dat het niet zoveel kwaad kan om je handdoeken en theedoeken om die redenen tegelijk te wassen. Maar wat blijkt? Het zou nog beter zijn om ze gescheiden te houden in de was.

Handdoeken en theedoeken scheiden in de was

Een schoonmaker vertelt aan Better Homes and Gardens dat je het beste alle handdoeken van elkaar kunt scheiden voor het wassen. Denk hierbij aan de handdoeken die je gebruikt in de keuken, voor je lichaam, je handen en handdoeken voor het gezicht, als je die hebt.

Het klinkt misschien als overbodig veel wassen, maar – zo stelt de schoonmaker – als je handdoeken wast met theedoeken bestaat de kans op kruisbesmetting en het verspreiden van bacteriën en ziektekiemen. Omdat theedoeken vaak vochtig zijn en voor verschillende dingen wordt gebruikt, zijn ze een bron van ziektekiemen. Zo’n vochtige doek is namelijk de ideale plek voor bacteriën om te groeien en te verspreiden.

Maar worden bacteriën niet gedood tijdens het wassen?

Nu is de grote vraag natuurlijk of bacteriën en ziektekiemen niet gedood worden tijdens een wasprogramma. Als je te koud water gebruikt en niet voldoende wasmiddel, bestaat de kans dat de handdoeken schoon lijken, maar dat niet zijn zodra ze uit de was komen.

Je handdoeken (en die voor je gezicht) op 90 graden wassen zou ideaal zijn om de ziektekiemen te doden. Theehanddoeken kun je wassen op een programma van (minstens) 40 graden en/of hoog centrifugeren. Gebruik de handdoeken in ieder geval niet langer dan vier dagen achter elkaar.

Stinkende handdoeken

Ruiken de handdoeken niet fris na het wassen? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

  • Geef de wasmachine van binnen én buiten een grondige poetsbeurt.
  • Wissel koude en hete wasprogramma’s met elkaar af.
  • Laat de deur van de machine en het wasbakje openstaan als een programma afgelopen is.
  • Voeg een kopje natuurazijn in plaats van wasverzachter toe.
  • Scheid handdoeken van elkaar.
  • Week de handdoeken voor gebruik in een bad met water en een kopje baking soda.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Better Homes and Gardens
Foto: Getty Images