Wasmachine Tijd Getty Images Wassen

Dit is waarom vooral donkere kleding kan stinken na het wassen

Is het jou weleens opgevallen dat het vooral de donkere kleding is die stinkt na het wassen? Wit wasgoed daarentegen blijft vaker fris ruiken. Hoe kan dit toch?

We leggen het uit.

Muffe geur

Volgens huishoud-expert Zamarra Kok heeft een muffige geur vaak te maken met een vieze wasmachine. Daarnaast kunnen nare geurtjes ook ontstaan als je het deurtje na het wassen dichthoudt. “Daarbij wassen we zeker donkere was op steeds lagere temperaturen met wasprogramma’s die steeds minder water gebruiken”, legt ze uit in een interview met Margriet. “Vloeibare wasmiddelen lossen zo niet goed op. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen.”

Donker wasgoed

En hoe komt het dat deze geurtjes vooral bij donker wasgoed ontstaan? Kok: “Donkere kleding houdt die geur beter vast dan licht textiel, zeker als er veel synthetische vezels tussen zitten.” Het is dus de combinatie van het materiaal van de donkere was en een vieze wasmachine.

Gelukkig zijn er manieren om de muffe geur te voorkomen. “Een wasprogramma kiezen met extra water kan enorm helpen, net als het toevoegen van een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje.”

Lees ook: ruikt je kleding muf na het wassen? Dít kun je eraan doen

Bron: Margriet
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen