picknick

Met déze ingrediënten organiseer je de perfecte picknick

Dit is hét seizoen om buiten te eten. Met deze ingrediënten zit je altijd goed.

1. Extra vierge olijfolie

Schenk extra vierge olijfolie in een weckpotje en breng op smaak met zeezout, peper en gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Lekker als dip en een smaakmaker in zomersalades. Onderweg naar de picknick trekken de kruiden goed in de olie.

2. Aardbeien

Een fris, verkoelend zomerdrankje: pureer 500 g aardbeien. Doe in een afsluitbare thermosfles samen met 200 ml bruisend water, flink wat citroensap en 3 tl suiker. Roer door en breng op smaak met verse basilicumblaadjes en aardbeienstukjes.

3. Radijsjes

Lekker uit het vuistje, op een boterham of in plakjes gesneden door een salade met cherrytomaatjes, rode ui, komkommer, groene appel, munt, citroensap, olijfolie en chilivlokken. Fijn: radijsjes blijven onderweg stevig en goed.

4. Avocado

Prak een avocado en breng op smaak met citroensap, zeezout, paprikapoeder en verse koriander. Dit kun je ter plekke maken. Lekker op een boterham of als dip.

5. Hummus

Move over, kant-en-klare hummus, want het is net zo makkelijk (en een stuk lekkerder) om zelf te maken. Giet een blikje kikkererwten af en pureer met een scheutje sesamolie, komijnzaad, citroensap en een knoflookteentje. Bewaar in een luchtdicht
bakje. Lekker om rauwkost in te dippen of door een couscoussalade.

6. Feta

Doe feta in een luchtdicht bakje. Marineer met een scheut extra vierge olijfolie, citroensap en versgehakte oregano, basilicum, peterselie en bieslook. Onderweg naar de picknick trekken de smaken goed in. Onmisbaar in een pasta- of Griekse salade.

7. Munt

Neem een bakje verse munt mee. Een simpele fruitsalade van meloen, perzik en mango krijgt net wat meer frisheid met een
kneepje citroensap en fijngesneden munt. De blaadjes zijn ook lekker in ijsthee of willekeurige limonade.

Lees ook: ‘Waarom je vaker met vriendinnen zou moeten eten’

8. Tomaten

Snijd een paar tomaten en een ui in dunne plakjes, neem mee in een luchtdicht bakje. Breng ter plekke op smaak met een scheutje
extra vierge olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper en gedroogde oregano. Of knijp de tomatenstukjes uit over afgekoelde pasta
en breng op smaak met olijfolie, een geperst knoflookteentje, citroenrasp en zout.

9. Komkommer

Verkoelend én verfrissend. Gebruik plakjes als garnering of maak vooraf een salade: maak met een kaasschaaf lange plakken, doe in een afsluitbare kom en breng op smaak met olijfolie, wittewijnazijn, mosterd en honing.

10. Citroen

Alleskunner: het sap maakt sausjes fris én voorkomt bruining van gesneden fruit, of je maakt er limonade van. Het rasp van
de schil gebruik je in een pastasalade met verse kruiden en parmezaanvlokken. Citroenschijfjes maken drankjes feestelijk.

Om je picknick af te maken, shop je hier een leuke picknickmand en picknickkleed!

Bron: Vriendin 29
Beeld: Getty Images