Aha: zó vaak moet je het kleed op de bank wassen

Aha: zó vaak moet je het kleed op de bank wassen

Tijdens de koude winterdagen is niets heerlijker dan jezelf in een kleed te wikkelen en op de bank te ploffen. Maar hoe vaak zou je zo’n bank-kleed eigenlijk moeten wassen? We hebben het voor je uitgezocht. 

Door de deken regelmatig te wassen ruikt en oogt het kleed weer fris én bestrijd je bacteriën die zich hebben opgehoopt.

Wanneer was je het kleed?

Het is natuurlijk geen verrassing, maar het hangt ervan af hoe vaak je het kleed gebruikt, wanneer je ‘m moet uitwassen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met hoe je het kleed gebruikt. Liggen er bijvoorbeeld ook huisdieren op of zit je ook onder het kleed als je op de bank een hapje eet? Met deze situaties kun je het beste rekening houden: 

  1. Af en toe: als het kleed vooral ter decoratie op de bank ligt en je hem niet te vaak gebruikt, dan kun je hem het beste iedere twee maanden wassen. 
  2. Je gebruikt het kleed regelmatig: als je het kleed zo’n twee keer per week gebruikt is het verstandig om hem elke maand te wassen. 
  3. Je gebruikt het kleed (bijna) dagelijks: in dat geval is het beter om hem iedere twee weken te wassen. Ook in het geval van huisdieren en etensresten is dit het beste. 

Lees ook: Wasgoed drogen in de winter: zó pak je dat aan

Wollen kleed wassen

Lig jij graag onder een kleed van pure wol? Dan hoef je deze niet zo vaak uit te wassen. Vuil hecht zich namelijk minder makkelijk aan wol, dus je kunt er ook voor kiezen om hem regelmatig even te laten luchten. Doe dit het liefst als het buiten mistig is of als de luchtvochtigheid wat hoger is.

Zit er toch veel vuil op het kleed en bestaat deze voor minstens 80 procent uit wol? Dan kun je hem beter naar de stomerij brengen of hem zelf uitwassen op een wolprogramma met speciaal wolwasmiddel. 

Wasvoorschriften

Om ervoor te zorgen dat je kleed ook mooi blijft na het wassen, is het belangrijk om de wasvoorschriften te volgen. Vaak kunnen ze in de wasmachine, maar check altijd even de icoontjes op het waslabel. Verder kan het helpen om het kleed in een waszak te wassen of om hem met de hand te wassen. Bedenk je bij dit laatste wel dat je dan niet de 60ºC haalt die nodig is voor het doden van bacteriën.

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.