Zó maak je jouw balkon in 1 dag klaar voor de zomer

Zó maak je jouw balkon in 1 dag klaar voor de zomer

Wat is het toch fijn dat de zon zich weer vaker laat zien. Het is dan ook lekker vertoeven op je balkon. Toch kan die plek soms ook een doorn in het oog zijn, want hoe maak je van een gemiddeld klein oppervlak, toch een fijn buiten?

Steek je handen maar uit de mouwen, want met deze stappen heb je binnen één dag een gezellig balkon, waar je de hele zomer van kunt genieten. 

Grote schoonmaak

Voordat je met – wat ons betreft – het leukste onderdeel begint, het decoreren van je balkon, is het eerst belangrijk om hem grondig schoon te maken. Misschien een minder leuk klusje, maar je zult zien dat een schoonmaak al wonderen doet voor de plek. Het oogt namelijk meteen een stuk frisser. 

Vloer van je balkon

De meeste vloeren op balkons zijn van oorsprong niet erg mooi. Maar tegenwoordig zijn er mooie vloeren te koop die je gemakkelijk op je balkon legt. En vaak zijn deze ook helemaal niet zo duur. Ze zijn er in verschillende soorten: van hout tot steen en geven meteen een heel andere sfeer aan je balkon. Ook zijn er vloerkleden te koop die speciaal gemaakt zijn voor buiten, om het helemaal af te maken. 

Beschutting

Op sommige balkons is het geen overbodige luxe: wat extra beschutting tegen de felle zon. Afhankelijk van het formaat van je balkon kun je op zoek gaan naar een mooie parasol, die er ook weer in verschillende kleuren en vormen zijn. Er zijn namelijk ook parasols die speciaal gemaakt zijn voor balkons. 

Meubels

Natuurlijk wil je ook een aantal fijne meubels op je balkon. Denk bijvoorbeeld aan een mooie rotan stoel. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met een bank gemaakt van pallets. Het beste kun je kiezen voor meubels die je makkelijk kunt schuiven en die niet te veel ruimte in beslag nemen. Vooral op een klein balkon kunnen veel en grote meubels in de weg staan.

Geen ruimte voor een tafel

Het is in de zomer ontzettend lekker om buiten te eten. Maar bij sommige balkons is de ruimte voor een tafel erg beperkt. Een leuk en handig idee is om een speciale balkontafel aan de reling te hangen. Deze kun je kopen, maar als je een beetje handig bent, kun je er ook zelf een maken.

Decoreren

Dan het leukste onderdeel van het klaarmaken van je balkon voor de zomer: het decoreren. Hierbij kun je helemaal losgaan met je eigen smaak. Struin winkels af naar leuke kussens en plaids, maar sla ook zeker de kringloopwinkel niet over: daar zijn vaak een hoop mooie spullen te vinden. Verder kun je natuurlijk ook thuis kijken wat je al hebt en spullen (tijdelijk) naar buiten verplaatsen.

Groen

Geef je balkon een extra frisse look door een aantal mooie potten met planten neer te zetten. Kies bijvoorbeeld voor hoge planten in een hoek of tegen een muur, hang een paar hangplanten op en hang vooral ook mooie plantenbakken met bloemen over de reling. Ook leuk: je kunt ook je eigen kruiden verbouwen op je balkon. Handig voor in de keuken en meteen een groen extra’tje voor je balkon.

Verlichting op je balkon

Niet alleen de meubels zijn belangrijk, ook sfeerverlichting is een must voor je balkon. Hang bijvoorbeeld een aantal leuke lampionnen op of maak gebruik van een snoer met losse lampjes. Heb je geen stopcontact in de buurt? Dan kun je natuurlijk ook variëren met kaarsen, windlichten en lantaarns.

Bron: vtwonen, volgmama.nl, Pinterest
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.