Verschillende soorten pompoenen.

Zó kom je erachter of een pompoen rijp is (en dit zijn de populairste soorten)

In het herfstseizoen zijn pompoenen enorm populair als decoratie, maar ook om te eten. Maar welke pompoen kun je gebruiken in gerechten? En hoe weet je of hij rijp is? We hebben het voor je uitgezocht. 

Populaire soorten pompoenen

De oranje pompoenen die voornamelijk gebruikt worden rondom Halloween, zijn natuurlijk het meest populair. Maar naast die oranje pompoenen zijn er heel veel verschillende soorten. Zo bestaan er groene, gele en gestreepte pompoenen en pompoenen met bobbeltjes. We zetten een aantal populaire pompoensoorten op een rij.

Flespompoen

De flespompoen is een populaire soort waar veel lekkere gerechten mee gemaakt kunnen worden. Hij is lichtoranje of beige van kleur en heeft een flesvormige hals. Deze pompoen smaakt een beetje nootachtig en zoet en je kunt hem zelfs rauw eten. Meestal wordt de pompoen geroosterd en daarnaast is de schil zacht, waardoor hij niet geschild hoeft te worden. 

Oranje pompoen

De oranje pompoen is de bekendste pompoen van het rijtje. Hij heeft een zachte en melige smaak, waardoor hij goed in gerechten zoals curry en chutney past. 

Hokkaido

De Hokkaido is een Japanse pompoen die klein en rond is en aan de buitenkant en binnenkant donkeroranje kleurt. Deze pompoen kun je met schil eten en is geschikt voor veel verschillende gerechten. De buiten- en binnenkant van de pompoenen kunnen van elkaar verschillen. Er zit in de ene pompoen bijvoorbeeld meer vruchtvlees dan in de andere en sommige pompoenen bevatten meer zaadlijsten. 

Lees ook: 7x waarom pompoen zo ontzettend goed voor je is

Kabocha pompoen

De Kabocha pompoen is groen van kleur en heeft een oranje binnenkant. De smaak lijkt een beetje op de smaak van tamme kastanjes en hij wordt door zijn zoete smaak vaak gebruikt in desserts. 

Spaghettipompoen

Wanneer je de spaghettipompoen opent zie je dat het vruchtvlees lijkt op spaghettislierten. Hij heeft een zoete en nootachtige smaak en is door de slierten een goede vervanging van spaghetti. 

Reuzenpompoen

Naast alle bovenstaande pompoenen is er ook de reuzenpompoen. Deze pompoen heet zo omdat hij enorm groot kan worden. In een Nederlands klimaat worden ze tussen de 100 en 250 kilogram en het wereldrecord staat op 700 kilogram. 

Zo zie je of een pompoen rijp is

Heb je zin om lekker te gaan koken met pompoen? Dan kan het lastig zijn om de ‘perfecte’ pompoen uit te kiezen. Het is vanaf de buitenkant namelijk lastig om te zien of een pompoen rijp is. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de steel: is deze groen? Dan is hij waarschijnlijk nog niet rijp. Maar is hij dor en verkurkt dan is hij klaar om gegeten te worden. Daarnaast kun je even op de pompoen kloppen: als hij hol klinkt, dan is hij rijp. Verder kun je beter kiezen voor een pompoen waar de steel nog aan vast zit of hem oogsten met steel. Een pompoen zonder steel rot namelijk sneller. 

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.