Besparen vaatwasser

Zo kun je het beste besparen op het gebruik van de vaatwasser

Een vaatwasser is natuurlijk een ideaal huishoudelijk apparaat, maar hij kan ook flink energie slurpen als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Met deze handige tips krijg je voortaan zo zuinig mogelijk de vaat schoon.

Ecoprogramma

De meeste vaatwassers hebben een ecoprogramma, waarmee je zuiniger de vaat doet. Het programma bespaart namelijk zo’n 25 procent aan kosten, vanaf zo’n 40 euro ten opzichte van het hoofdprogramma. Je vaat wordt er uiteindelijk even schoon van, maar je bespaart dus aardig wat geld. Het nadeel van het ecoprogramma is dat het vaak wel wat langer duurt. 

Is de vaat erg vies? Dan kun je kiezen voor het automatische programma. Door middel van sensoren meet de vaatwasser hoe vies de vaat is en hij past het programma daarop aan. 

Daltarief en zonnepanelen

Vaatwassers hebben vaak een timer en die kun je goed gebruiken om te besparen. Stel het programma in tijdens het daltarief als je een energiecontract met dubbeltarief hebt. Het daltarief geldt vaak ‘s nachts of in het weekend. Zo kost het schoonmaken van de vaat een stuk minder geld. Liggen er zonnepanelen op je dak? Dan kun je de vaatwasser het beste laten draaien als de zon schijnt. Op deze manier help je problemen op het energienet te voorkomen.

Zet de vaatwasser uit

Veel mensen laten hun vaatwasser aan staan op de standby-stand, maar dan gebruikt het apparaat nog steeds energie. Door hem uit te zetten bespaar je weer wat geld, vooral bij oudere vaatwassers. Nieuwe vaatwassers schakelen na een tijdje automatisch uit.

Reinig de vaatwasser regelmatig

Door de vaatwasser regelmatig te reinigen bespaar je geld. Geef de filters en sproeiarmen regelmatig een schoonmaakbeurt en draai ook eens in de paar weken een heet programma. Hierdoor zal de vaatwasser langer meegaan en wordt de vaat ook beter schoon. 

Spoel de vaat niet voor

Een andere handige tip is om de vaat niet voor te spoelen. In principe doet de vaatwasser al het werk en daarmee bespaar je water. Zorg natuurlijk wel dat er niet te veel etensresten op de borden en pannen zit, want die kunnen in de vaatwasser terechtkomen waardoor hij sneller vies gaat ruiken.

Bron: Consumentenbond
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.