naaktslakken

Last van slakken in je tuin? Zo bestrijd je ze gemakkelijk (en diervriendelijk)

Als je een beetje van tuinieren houdt, dan ben je ze de laatste tijd vast vaak tegengekomen: slakken. Ze kunnen je tuin behoorlijk overhoop halen doordat ze planten aanvreten. Dit wil je natuurlijk het liefst tegengaan. Gelukkig zijn er manieren om slakken zonder gif te bestrijden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat slakken niet alleen maar slecht zijn voor je tuin. Het zijn namelijk echte opruimers. Maar het moeten er niet te veel zijn. Dan vreten ze namelijk (vaak jonge) planten aan. Slakken kun je met gif bestrijden, maar dit is geen milieuvriendelijke manier. Ze worden namelijk opgegeten door andere dieren, waardoor die het gif ook binnenkrijgen. 

Zorg voor biodiversiteit

Volgens Gardener’s World is het ten eerste slim om te zorgen voor een gezond ecosysteem in je tuin. Dat betekent dat er biodiversiteit moet zijn, zodat je tuin dieren aantrekt die slakken eten. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een vijver. Dit zorgt voor kikkers en padden. En plant ook heggen, struiken en bomen zodat er merels en lijsters naar je tuin komen. Verder smullen egels ook graag van slakken.

Bescherm jonge planten

Over het algemeen laten slakken sterke en gezonde planten in je tuin met rust. Daarom is het slim om vooral energie te steken in planten die wat extra bescherming nodig hebben. Denk aan jonge planten en slakgevoelige planten zoals hosta’s. 

Kopertape, koffiedik en eierschalen

Heb je planten in potten staan? Dan kun je die het beste beschermen door kopertape tegen slakken om de pot te bevestigen. Slakken krijgen een schokje als ze hier overheen kruipen, waardoor ze deze potten liever voorbij gaan. Planten die in de vollegrond staan, kun je beschermen met koperen ringen. 

Wat ook helpt zijn droge en scherpe oppervlakken. Leg bijvoorbeeld eierschalen met punten of scherpe steentjes om je planten. Verder is het ook aan te raden om koffiedik tussen je planten te strooien. 

Nodig natuurlijke vijanden uit

Tot slot kun je slakken ook bestrijden met natuurlijke vijanden. Zanglijsters eten bijvoorbeeld graag de huisjesslakken, terwijl loopkevers, duizendpoten, egels, kikkers, eksters, kraaien en padden graag naaktslakken eten. Het is dus slim om deze dieren uit te nodigen in je tuin.

Bron: Gardener’s World
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.