was

Witte was verkleurd? Zó fris je de kleur weer op

Zul je net zien: heb je lekker een witte was gedraaid, is alles verkleurd door die ene streepjestrui. Gelukkig is je witte kleding zeker nog niet opgegeven. Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om de kleur weer op te frissen.

Bleek

Bleek wordt vaak gebruikt, maar we geven wel vast een waarschuwing: het is een middel waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Bekijk eerst of je kleding van materiaal gemaakt is dat tegen bleek kan. Katoen bijvoorbeeld, kun je gebruiken, maar een kledingstuk van zijde is niet zo’n goede combinatie met bleek. 

Kan je kleding tegen bleek? Vul dan een bak met koud water waar je per liter water zo’n 15 milliliter bleek aan toevoegt. Het is belangrijk om dit goed af te meten, want als je teveel gebruikt kunnen er vlekken in de stof ontstaan. Laat alles een half uur weken en roer het ondertussen af en toe door. Spoel daarna je kleding goed uit met koud water en was het opnieuw in de wasmachine. Laat de kleding daarna aan de lucht drogen. 

Azijn

Azijn is ook een handig huis tuin en keukenmiddel om je verkleurde witte was weer wit mee te krijgen. Eigenlijk werkt het een beetje op dezelfde manier als bleek, maar het is minder agressief. Daarom kun je azijn beter gebruiken voor de wat meer kwetsbare kledingstukken. Gebruik in één liter water zo’n 62,5 milliliter azijn. Doe ook hier de kleding een half uur in en was het daarna uit in de wasmachine. 

Lees ook: Wasgoed drogen in de winter: zó pak je dat aan

Citroensap

Is net dat ene lievelingsshirt verkleurd? Dan kun je ook citroensap gebruiken. Het zuur in citroensap breekt vetten af en het sap reinigt het textiel. Hierdoor wordt de stof witter. Vul een bak met warm water en een half tot heel glas met citroensap en leg je kledingstuk erin. Laat dit een nachtje staan en je zult zien dat het weer helemaal wit is.

Soda

Ook soda kan helpen om je verkleurde witte was weer wit te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een flinke scheut soda toe te voegen aan een bak met lauw water. Gooi hier de kleding in en laat het ongeveer een dag weken. Was alles daarna uit in de wasmachine en laat het drogen. 

Heb je alles geprobeerd, maar krijg je de vlekken niet uit je witte kleding? Dan kun je gebruikmaken van een ontkleuringsmiddel. Houd er wel rekening mee dat ontkleuringsmiddelen vaak erg krachtig zijn. Gebruik het dus alleen als je kleding er tegen kan.

Tip van Vriendin

Wil je je was zalig laten ruiken en minder wasmiddel gebruiken? Dan is wasparfum echt iets voor jou. Dit proefpakket van Lavayette bevat alle geuren die in het assortiment aanwezig zijn. Zo is het super makkelijk om jouw favoriete geur te ontdekken. Het pakket bevat 9 tester flesjes van 25ml. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Radar
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.