welke snijplank is het beste

Hout, kunststof of marmer: welke snijplank kun je het beste gebruiken?

Nu steeds meer bekend wordt over microplastic en hoeveel je daarvan binnenkrijgt, rijst de vraag: wat is de beste snijplank om te gebruiken in de keuken?

Voordelen en nadelen van verschillende snijplanken

De keuze is reuze op het gebied van snijplanken. Je kunt gaan voor een houten snijplank, kunststof, marmer, glas of bamboe, bijvoorbeeld. Alle planken hebben zo hun voor- en nadelen, die je hieronder kunt lezen.

Houten snijplanken

  • Voordelen: Houten snijplanken zijn zacht voor messen, waardoor ze minder snel bot worden. Ze zijn over het algemeen duurzaam en oké, ze zien er mooi uit in je keuken.
  • Nadelen: Hout kan poreus zijn, wat betekent dat het bacteriën absorberen. Het is belangrijk om de plank goed te reinigen en te onderhouden.

Lees ook: Deze beautymerken zijn microplasticvrij

Bamboe snijplanken

  • Voordelen: Bamboe is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Het heeft antibacteriële eigenschappen en is zacht voor messen.
  • Nadelen: Net als hout is regelmatig onderhoud en reiniging belangrijk om bacterievorming te voorkomen.

Kunststof snijplanken

  • Voordelen: Kunststof snijplanken zijn vaak vaatwasmachinebestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, wat het voorkomen van kruisbesmetting vergemakkelijkt.
  • Nadelen: Na verloop van tijd kunnen plastic snijplanken snijsporen ontstaan waar bacteriën zich in nestelen. Ook komt er bij een plastic plank microplastic vrij tijdens het snijden.

Glazen snijplanken

  • Voordelen: Glazen snijplanken zijn hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Ze hebben geen poriën, waardoor het moeilijker is voor bacteriën om zich te verstoppen.
  • Nadelen: Ze kunnen slecht zijn voor messen omdat glas een hard oppervlak is.

Lees ook: Zóveel plastic krijg je binnen via een theezakje

Marmeren snijplanken

  • Voordelen: Marmer is koel, waardoor het geschikt is voor het werken met deeg. Het ziet er ook mooi uit in de keuken.
  • Nadelen: Net als glas is marmer hard en kan het de randen van je messen beschadigen.

Welke snijplank moet je gebruiken?

Voor rauw vlees wordt vaak aanbevolen een aparte snijplank te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen. Houten en bamboe snijplanken zijn geschikt voor groenten, fruit en brood. Kunststof snijplanken zijn veelzijdig en kunnen voor verschillende voedselsoorten worden gebruikt, maar als de plank plastic bevat, wil je waarschijnlijk juist oppassen voor microplastic. Marmeren en glazen snijplanken worden vaak gebruikt voor het bereiden van deeg, kaas of fruit.

Het belangrijkste is regelmatig onderhoud en schoonmaken van de snijplanken, ongeacht het materiaal. Het kiezen van een snijplank hangt deels af van persoonlijke voorkeur, maar ook van het eten dat je het vaakst bereidt en wat je qua gezondheid het belangrijkst vindt.

Vriendin’s favoriet

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images