Placeholder

Zóveel plastic krijg je binnen via een theezakje

Ze zien er mooi uit, die kunststof theezakjes in piramidevorm. Maar wist je dat je er kleine stukjes plastic door binnen kunt krijgen?

Ze zien er mooi uit, die kunststof theezakjes in piramidevorm. Maar wist je dat je er kleine stukjes plastic door binnen kunt krijgen?

Studie

Wetenschappers van twee Canadese universiteiten onderzochten wat er in het water terechtkomt wanneer iemand een plastic theezakje gebruikt voor een kop thee. Hiervoor doopten zij vier verschillende zakjes, gemaakt van nylon of petplastic, in water van 95 graden Celcius. Met speciale apparaten konden ze zien wat er achterblijft.

Mirodeeltjes plastic

Uiteindelijk vonden ze micro- en nanodeeltjes die vele malen groter zijn dan tot nu toe in voedsel en water zijn aangetroffen. Een plastic theezakje laat in een kop thee ongeveer 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic achter. Uiteindelijk berekenden de onderzoekers dat er 16 microgram aan plastic deeltjes in een kop thee kan zitten. Ze wilden niet vertellen welke merken thee zij hadden onderzocht.

Thee in de ban?

Toch is er volgens Hans Bouwmeester, universitair hoofddocent aan de Wageningen Universiteit bij agrotechnologie en voedingswetenschappen, geen reden voor paniek. “Een kop thee kan 16 microgram plastics bevatten. Dat lijkt veel, maar een korrel suiker weegt 1 milligram. Het is dus een fractie van een korreltje suiker.” Volgens Bouwmeester is het mooi dat de onderzoekers erin geslaagd zijn om ook de kleinste deeltjes te meten.

Schadelijk

Over de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics is nog weinig bekend, legt Bouwmeester uit. “Bij dierproeven is gebleken dat slechts 1 of 2 procent wordt opgenomen door het lichaam, dat wil zeggen dat ze door de barrière van de darmwand heen komen en de bloedbaan bereiken. Het overgrote deel van de plastic deeltjes verlaat het lichaam via de ontlasting.”

Bouwmeester is dan ook niet zo bezorgd over de blootstelling aan plastic deeltjes. “We weten echter nog te weinig over het vrijkomen van chemische stoffen die in en aan de deeltjes zitten. In welke mate komen deze stoffen vrij na inname en welke fractie wordt eventueel opgenomen door het lichaam? Als je chronisch wordt blootgesteld aan een toxische stof kan dat toch een risico inhouden. Plastic hoort niet in de thee en uitgaande van het voorzorgsprincipe kun je je afvragen waarom thee in plastic verpakt moet worden.”

Bron: Volkskrant

Lees ook: wist jij dit over thee?