5 dingen om te proberen voor je jouw relatie opgeeft

5 dingen om te proberen voor je jouw relatie opgeeft

Verkeert je relatie al tijden in zwaar weer en twijfel je of het niet beter is als jullie wegen scheiden? Probeer dan de volgende dingen voor je voorgoed opgeeft.

Wat te doen als je op het punt staat om je relatie te verbreken?

Je relatie verbreken is een keuze waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Maar wat moet je doen als communiceren een steeds grotere opgave wordt en jullie niet verder van elkaar verwijderd kunnen zijn? Misschien dat de volgende dingen jullie helpen om weer nader tot elkaar te komen als je nog niet klaar bent om elkaar los te laten.

1. Denk na over jullie aantrekkingskracht

Als de eerste verliefde gevoelens plaatsmaken voor houden van, de aantrekkingskracht langzaam minder wordt en op den duur misschien de sleur haar intrede doet, hoeft het niet direct te betekenen dat je met de verkeerde persoon samen bent. Wat trok je in de eerste periode aan toen je nog wel gek op je partner was?

En denk ook na over waarom je destijds voor je geliefde viel. Als dat eigenschappen zijn die je nu vervelend aan de ander vindt, was je partnerkeuze destijds niet wat het moest zijn.

Hoe dan ook, als de trip down memory lane een positief effect op jullie heeft, ben je nog niet klaar om de stekker uit je relatie te trekken. Kom je tot de conclusie dat je allebei het werk wil verrichten om het vlammetje aan te wakkeren? Ga er dan voor.

Lees ook: Mandy: ‘Mijn relatie is een vreselijke sleur’

2. Wees eerlijk tegen elkaar

In een periode waarin uitspraken misschien wel nog harder binnenkomen en je je al gekwetst voelt, is het niet fijn om elkaar de hele waarheid te vertellen. Maar het geeft je mogelijk wel antwoorden of inzichten die je helpen besluiten of deze relatie nog de moeite waard is. Houd er rekening mee dat je niet elkaars gedachten kunt lezen. Daarom moet je soms alle kaarten op tafel leggen en vertellen hoe je je op dat moment voelt – ook als het niet leuk is voor je partner om te horen.

3. Doorbreek vaste patronen

Vroeger zette je zonder vragen een kopje koffie voor de ander of werd je verrast met een bos bloemen, om maar twee clichés te noemen. Langzaam maar zeker maken die spontane, meestal kleine gebaren plaats voor routine. Routines zijn gevaarlijk, omdat het erin sluipt zonder dat je het doorhebt en ze moeilijk te doorbreken zijn. Voor je het weet heb je bepaalde patronen in je relatie ontwikkeld waardoor je je snel aan de ander ergert en je nog maar weinig interesse voor elkaar hebt.

Om hieruit te komen, moet je misschien zelf wel de eerste stap zetten. Het lastige hieraan is dat je in eerste instantie iets vanuit jezelf doet voor je partner zonder er direct iets voor terug te verwachten. Als je relatie goed zit, zal de energie van je partner ook veranderen. In plaats van snauwen naar elkaar, sta je er weer voor open om onbaatzuchtig iets voor de ander te doen. Of het nu gaat om dagelijkse huishoudelijke klussen of er op mentaal gebied voor elkaar zijn: als jij verandering laat zien, doet je partner dat hopelijk ook.

Lees ook: Je relatie leuk houden? 8 dingen die je beter kunt vermijden

4. Fantaseer over de toekomst

Hoe zie jij je toekomst voor je als je eerlijk bent naar jezelf toe? Met andere woorden: komt je partner er nog in voor en zo nee, hoe voel je je daarbij? Misschien voel je verdriet, pijn of boosheid. Probeer los daarvan uit te zoeken wat het gevoel echt met je doet. Wie weet voel je opluchting, of misschien ben je er nog steeds van mening dat jullie voor elkaar gemaakt zijn. Hoe dan ook, het kan je helpen bij het vinden van de juiste antwoorden.

5. Bepaal of je verleden jouw heden beïnvloedt

Er is meestal meer dan één reden waarom een relatie niet werkt. Maar wat niet helpt, is als je iedere negatieve karaktereigenschap van je partner onder een vergrootglas legt. Het is iets wat je vaak niet (direct) doorhebt. Dat je dit doet, kan te maken hebben met je verleden. Sterker nog, soms provoceren we onze partner om ons te behandelen zoals we vroeger zijn behandeld.

Probeer eens terug te kijken op zo’n situatie. Je partner doet iets wat je niet leuk vindt, maar wat speelde zich vlak voor dat moment af? Vertoonde je zelf negatief gedrag? Dan is dat hetgene om je op te focussen en te veranderen – en hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner. De manier waarop je vroeger met situaties omging, werkt namelijk niet altijd in een volwassen relatie.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Psychology Today, Marriage
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.