Wasmachine lawaai

Maakt je wasmachine lawaai? Dít kun je ertegen doen

Als je wasmachine onnodig veel lawaai maakt is dat natuurlijk erg vervelend. Vooral als het geluid door het hele huis te horen is. Maar bij welk geluid hoort welke oplossing? 

Je wasmachine kan natuurlijk verschillende geluiden maken. Coolblue heeft onderscheid gemaakt tussen zeven verschillende soorten lawaai. Van wiebelende herrie tot bonkende herrie en van trillende herrie tot tikkende herrie. 

Wiebelende herrie

Maakt je wasmachine lawaai doordat hij wiebelt? Check dan eerst of hij waterpas staat. Leg hiervoor een waterpas bovenop het apparaat en kijk of de luchtbel tussen de twee streepjes zit. Staat hij niet waterpas? Blijf dan draaien aan de stelvoetjes onder de wasmachine tot hij wel goed staat. Zorg ervoor dat je de moeren stevig aandraait. Door het centrifugeren gaan de moeren na verloop van tijd wat losser zitten. Daarom is het handig om regelmatig te checken of je wasmachine waterpas staat. 

Trillende herrie

Trilt je wasmachine? Dat kan erop wijzen dat de trommel te vol zit. Soms zit het wasgoed aan één kant wat ervoor zorgt dat de wasmachine uit balans is. Haal wat was uit de trommel en verdeel het opnieuw. Daarna kun je het opnieuw verdelen en het programma herstarten. Bekijk ook of een lager of hoger toerental helpt bij het verminderen van het lawaai. 

Bonkende herrie

Bij een bonkend geluid kun je eerst checken of de transportbouten weg zijn. Die kun je vinden aan de achterkant. Draai de bouten los met een moersleutel en haal ze van de machine af. Maakt de wasmachine een bonkend geluid tijdens het centrifugeren? Check dan ook de schokbrekers aan de onderkant. Na verloop van tijd verliezen die namelijk hun kracht en schudt de trommel alle kanten op. Het is belangrijk om de schokbrekers of veren op tijd te vervangen. Als je nog garantie hebt kun je contact opnemen met het verkooppunt of de fabrikant. Heb je geen garantie meer? Dan kun je een reparateur bellen. 

Lees ook: De wasmachine schoonmaken: zó doe je dat in 4 simpele stappen

Piepende herrie

Als je wasmachine een piepend of gierend lawaai maakt tijdens het centrifugeren, dan is de kans groot dat de lagers versleten zijn. Dit kun je testen door de lege trommel met de hand rond te draaien. Gaat dit soepel? Dan is er geen probleem met de lagers. Maar gaat het stroef of hobbelig? Dan is het beter om de lagers te vervangen. Bekijk ook hierbij of je nog garantie hebt. 

Tikkende herrie onderin

Maakt je wasmachine een tikkend geluid tijdens het draaien van een wasprogramma? Tijdens het wassen belanden er kleine voorwerpen in trommel vanuit het filter. Denk bijvoorbeeld aan knopen, haarspelden of andere dingen die je bent vergeten om uit je broek- of jaszakken te halen. Daarom is het belangrijk om het filter eens in de paar maanden schoon te maken. Is het filter schoon, maar blijft de wasmachine tikken? Soms kan een rits of een knoop ook tijdens het wassen tegen de deur tikken. 

Tikkend geluid in de waterleiding

Tikt de waterleiding? Dat wordt ook wel waterslag genoemd. Het betekent dat er te veel lucht in zit. Om dit op te lossen kun je een waterslagdemper plaatsen die het drukverschil opvangt. Draai de hoofdkraan dicht en draai vervolgens de watertoevoer van de wasmachine dicht en weer open. Plaats de waterslagdemper met een T-stuk tussen de watertoevoer en de wasmachine. Daarna kun je het T-stuk dichtmaken met afdichtingstape. Als dit zelf niet lukt kun je natuurlijk ook een loodgieter bellen. 

Bron: Coolblue, Tips en Weetjes
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.