5 momenten waarop je wel wat gieriger mag zijn

5 momenten waarop je wel wat gieriger mag zijn

Gierigheid is over het algemeen geen eigenschap om trots op te zijn. Sommige mensen kijken zelfs op gierigaards neer. Als je het ons vraagt, mag je op de volgende momenten wel gierig zijn.

Momenten waarop je wel gierig mag zijn

Dat het leven duur is, hoeft niemand je nog uit te leggen. Iedere maand ondervind je weer de hoge prijzen van de vaste lasten die je betaalt. Dat werkt bij sommige mensen gierigheid in de hand. Nu zul je je beste vriendin waarschijnlijk niet blij maken met een Tikkie voor één koffie en dat hoef je ook niet te doen – maar op de volgende momenten is het wel oké om op je financiële strepen te staan en ‘gierig’ te zijn:

1. Als iemand gebruik van je maakt

Soms kom je in een situatie terecht waarbij jij altijd degene bent die de rekening van samen thee drinken betaalt, of altijd het lekkers meeneemt naar een afspraak. Als je merkt dat iemand gebruik van je gulheid maakt en zelf nooit voorstelt om de rekening te pakken of je thuis uit te nodigen, mag je best zeggen: tot hier en niet verder.

Lees ook: Met deze truc spaar je makkelijk 1.500 euro per jaar

2. Als je aan het onderhandelen bent

Sta je op het punt om een grote aankoop te doen? Dan mag je best een beetje gierig zijn. Zowel de verkoper als de koper wil de beste prijs. Dit geldt niet alleen op de huizenmarkt, maar ook in de wereld van witgoed, bijvoorbeeld. In veel gevallen is het dan echt niet raar om over de prijs te onderhandelen.

3. Als je bezig bent met schulden aflossen

Iedereen heeft een ander uitgavenpatroon. Helemaal als je schulden hebt opgebouwd. Ben je bezig met die aflossen? Goed bezig! Het is o zo makkelijk om je te laten verleiden om mee te gaan naar dat ene uitje, of ja te zeggen op een etentje buiten de deur. Maar als je de financiële middelen er niet voor hebt, moet je helaas toch nee zeggen. Door vrienden en dierbaren op de hoogte te stellen, kunnen ze niets anders dan begrip opbrengen voor de situatie.

Tip: stel voor om op een ander moment af te spreken met jou erbij. Kies voor een gratis activiteit of nodig mensen thuis uit in plaats van in een restaurant.

Lees ook: 6 eigenschappen van mensen die goed met hun (spaar)geld om kunnen gaan

4. Als je andere hobby’s hebt

Misschien heb je vriendinnen die graag de hort opgaan, terwijl jij het leuker vindt om thuis in een nieuw boek te duiken. Grote kans dat jullie daardoor andere prioriteiten hebben wat betreft geld uitgeven. Jij koopt dan misschien liever een nieuw boek dan dat je twee cocktails bestelt op het terras. Dat is helemaal prima. Ondervind je hierdoor moeilijkheden in je vriendschappen? Probeer dan een middenweg te vinden.

5. Als er een grote uitverkoop aankomt

Als je een echte koopjesjager bent of simpelweg (veel) geld wil besparen, is het slim om de grote uitverkoopmomenten in de gaten te houden. Neem bijvoorbeeld Black Friday. Het is zonde om vlak voor Black Friday te shoppen, omdat de kans groot is dat de items straks met korting verkrijgbaar te zijn. Het is dus meer dan begrijpelijk als je in de periode ervoor je geld opspaart om vervolgens tijdens de uitverkoop tot aankoop over te gaan.

Vriendin’s favoriet

Hoe krijg je grip op je geld in plaats van dat het geld jou in zijn greep houdt? Dat begint in de eerste plaats met inzicht krijgen in je financiën. Daarin zijn het pensioen, de hypotheek en het vermogen op de bankrekening hot items op dit moment, want waar doe je slim aan? In Grip op je geld en je leven kun je er alles over lezen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images