Vintage vloerkleed schoonmaken

Vintage vloerkleed gekocht? Zó maak je hem schoon

Vintage shoppen is tegenwoordig erg populair. Niet alleen draag je hiermee een klein steentje bij aan het milieu, het is ook gewoon ontzettend leuk. Af en toe kom je namelijk echte parels tegen voor in je interieur, zoals een mooi vloerkleed. Natuurlijk wil je die eerst wel even opfrissen, maar hoe pak je dat het beste aan?

Voordat je het vloerkleed neerlegt is het fijn om hem een schoonmaakbeurt te geven. Stof, muffe geurtjes en vuil hebben zich namelijk naar verloop van tijd in het kleed opgehoopt. En dat kan weer zorgen voor een niet zo’n frisse geur in huis. Ook kunnen de kleuren na een aantal jaar vervaagd zijn, waardoor het kleed minder goed tot zijn recht komt.

Uitkloppen

Om te beginnen is het goed om het kleed stevig uit te kloppen. Hang hem buiten op en pak er een ouderwetse mattenklopper bij. Op deze manier klop je zand, stof en ander vuil uit het vloerkleed. 

Stofzuigen

Nadat al het grove vuil uit de stof geklopt is, is het tijd om de stofzuiger erbij te pakken. Ga overal langs: van de bovenkant tot de onderkant en neem de tijd om al het kleine stof en vuil uit het kleed te zuigen. 

Lees ook: Altijd een frisse geur in huis? Zo pak je dat aan

Vieze geurtjes uit het kleed halen

Een vintage kleed ruikt niet altijd even lekker, maar gelukkig kun je ook daar iets aan doen. Vul een spuitbus met een deel water en azijn en spray het kleed hiermee in. Op dat moment ruikt dat misschien niet zo lekker, maar azijn neutraliseert muffe geuren. Hang het kleed daarna het liefst buiten op, zodat hij kan doorluchten en drogen. 

Vlekken verwijderen

Ben je een mooi vintage vloerkleed tegengekomen, maar zit er een vlek in? Geen zorgen: vaak kun je dit gemakkelijk oplossen. Bekijk eerst van welk materiaal het kleed gemaakt is. In de meeste gevallen kun je de vlek verwijderen met een beetje azijn of groene zeep. Let vooral op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Verder is het verstandig om zo min mogelijk te wrijven, maar te deppen. Is de vlek hardnekkig? Dan kun je beter een expert inschakelen. 

Kleur opfrissen

Zijn de kleuren van jouw vintage vloerkleed vervaagd? Dan kun je die heel makkelijk opfrissen met wat baking soda. Meng wat van het poeder met water en gebruik een zachte borstel om het goedje mee in het vloerkleed te wrijven. Laat dit even intrekken en spoel het mengsel daarna goed weg met water. Je zult zien dat de kleuren weer beter naar voren komen. 

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: vtwonen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.