Tweedehands ski's kopen

Tweedehands ski’s kopen? Hier moet je dan op letten

Veel mensen kiezen ervoor om tijdens hun wintersport ski’s te huren. Want eerlijk is eerlijk: aan een paar nieuwe ski’s hangt een behoorlijk prijskaartje. Wil je toch graag eigen ski’s hebben, maar heb je geen budget voor splinternieuwe latten? Dan kun je tweedehands ski’s kopen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van tweedehands ski’s, zodat je er op de berg geen spijt van hoeft te hebben?

Er zijn ontzettend veel verschillende ski’s, passend bij je niveau, snelheid en welke bochten je maakt (kort of lang). Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat voor skiër je bent voordat je op zoek gaat naar een paar nieuwe ski’s.

Op zoek naar de perfecte ski’s

Nadat je hebt uitgezocht welke ski het beste bij je past, kun je op zoek gaan naar de ideale tweedehands ski’s. Neem eerst een aantal modellen en een lengte in gedachte en ga daar vervolgens op zoeken. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet, want er zijn namelijk ongelofelijk veel tweedehands ski’s op de markt. Denk je de ideale ski te hebben gevonden? Verdiep je dan goed in de eigenschappen. Kies je namelijk voor een te stijve ski als beginner of voor een te slappe ski als gevorderde, dan kan dat een skidag enorm verpesten. 

Leeftijd van de ski’s

Helaas hebben ski’s niet het eeuwige leven en daarom is het belangrijk om te letten op de leeftijd van de tweedehands ski’s. Zijn de ski’s vijf jaar oud, maar zijn ze steeds maar één keer per jaar een weekje gebruikt? Dan zijn ze nog prima, maar zijn ze bijvoorbeeld twee tot drie jaar intensief gebruikt? Dan kun je ze beter niet aanschaffen. 

Controleer de bindingen

In principe beschadigen de bindingen niet erg snel, behalve als ze een flinke klap hebben gehad. Vraag voordat je de tweedehands ski’s gaat kopen eerst of je een skischoen in de binding mag klikken en controleer of hij er weer gemakkelijk uit kan. Het beste kun je deze check laten doen bij een wintersportzaak als je ze wegbrengt voor onderhoud.

Lees ook: Demi: ‘Skiën kon ik niet, toch had de skileraar alleen maar oog voor mij’

Check het belag

Natuurlijk is het fijn als de tweedehands ski’s mooi gewaxt zijn, maar het hoeft geen probleem te zijn als dit niet is gebeurd. Het is vooral belangrijk om te kijken naar krassen, diepe groeven en/of scheuren in het belag. Zijn deze krassen en groeven erg diep, dan kan het zijn dat de ski’s niet meer hersteld kunnen worden. Maar valt het mee qua diepte, dan is er geen probleem. Ook is het beter om de ski’s te laten liggen als er stukjes uit het belag zijn direct bij de kant.

Bekijk de kanten

Bij het kopen van tweedehands ski’s is het ook belangrijk om je oog te laten vallen op de kanten. Zijn die (gedeeltelijk) los? Dan kun je ze beter niet kopen, want dit is eigenlijk niet meer te repareren. Zijn de kanten vaak geslepen? Dan gaan de ski’s ook minder lang mee. Dit kun je controleren aan de dikte van de kant. Verder is het belangrijk om de ski’s te controleren op roest. Een beetje roest kan worden weggeslepen, maar diepe roest niet. 

Huurski’s kopen

Misschien lijkt het een goed idee om de huurski’s die je hebt gebruikt over te kopen, maar let hier goed mee op. Deze ski’s worden namelijk enorm veel gebruikt en intensief onderhouden. Bekijk daarom goed de kanten van de ski’s en vraag de verkoper hoe vaak de ski’s nog geslepen kunnen worden. Leg de ski’s ook plat op de grond en bekijk of de vorm en ‘veerkracht’ nog goed is. Om dit te controleren druk je op de bindingen en laat je de ski los. Als de ski goed terugveert dan is het goed. 

Bekijk de ski’s met je eigen ogen

Hoe mooi de ski’s er op de foto ook uitzien: het is beter om geen tweedehands ski’s te kopen op basis van alleen een foto. Alleen door ze met je eigen ogen te bekijken, weet je of de conditie van de ski’s nog goed is. En voel je twijfel bij de ski’s? Dan kun je ze beter laten liggen.

Bron: Snowplaza.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.