Stinkende vaatwasser

Stinkende vaatwasser? Déze tips helpen je ervan af

Ruikt jouw vaatwasser en daarmee je vaat, muf, naar riool of zelfs naar natte hond? Dat is zeker geen pretje, maar gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je binnen no time van die vieze geur af bent. 

Ruikt jouw vaatwasser en daarmee je vaat, muf, naar riool of zelfs naar natte hond? Dat is zeker geen pretje, maar gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je binnen no time van die vieze geur af bent. 

Oorzaak van een stinkende vaatwasser

Voordat we beginnen met de tips tegen een stinkende vaatwasser, is het belangrijk om te weten waar de stank vandaan komt. In de meeste gevallen heeft dit te maken met etensresten. Deze kun je makkelijk uit het filter halen, maar als je dat niet regelmatig doet, kan er een verstopping ontstaan. Verder kan je vaatwasser stinken als je hem een tijd niet hebt gebruikt, bijvoorbeeld nadat je op vakantie bent geweest. Door de deur van je vaatwasser een tijd open te laten, kan de muffe geur ontsnappen. Werken deze tips niet? Dan hebben we er nog een paar voor je verzameld. 

Filter schoonmaken

We benoemden het al: het is belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken, het liefst na elk gebruik. Draai de filters los uit de machine en spoel ze af onder de kraan. Zijn de filters erg vet geworden? Gebruik dan een beetje afwasmiddel en boen het vuil er met een afwasborstel af. Wanneer je ziet dat er vuil water in het filterhuis zit, kan het zijn dat de pomp verstopt zit. Schep het vuile water er dan uit. 

Sproeiarmen reinigen

Je denkt er misschien niet snel bij na, maar ook de sproeiarmen kunnen een schoonmaakbeurt gebruiken. De bovenste sproeiarm kun je meestal gemakkelijk ontkoppelen door ‘m los te schroeven. De onderste sproeiarm klik je vaak los. Spoel de sproeiarmen onder de kraan af en prik verstopte gaatjes door met een cocktailprikker. 

Vergeet de bodem niet

Ook buiten het filter kunnen voedselresten achterblijven op de bodem van je vaatwasser. Om deze schoon te maken heb je alleen een sopje van water en azijn nodig, waarmee je de bodem schrobt. Azijn maakt de bodem niet alleen schoon, maar zorgt er ook voor dat de vieze geur verdwijnt. Heb je geen azijn in huis? Gebruik dan zuiveringszout en citroen of een vaatwasreinigingsproduct. 

Deur schoonmaken

Wist je dat voedselresten niet alleen kunnen zorgen voor een vieze geur, maar dat ze ook het rubber kunnen aantasten? Dit kan op een gegeven moment zorgen voor lekkage. Het is dus belangrijk om de rubbers in de deur goed schoon te houden met een vochtige doek of met een tandenborstel.

Afvoerslang en aansluiting

Je zou denken dat de nare geur uit je vaatwasser komt, maar het kan ook ontstaan bij de afvoerslang of de aansluiting. Bekijk of je een verstopping in de slang tegenkomt en check of de aansluiting een zwanenhals heeft. Die zorgt er namelijk voor dat de stank wordt afgesloten. Wanneer je vaatwasser geen zwanenhals heeft, kan de stank rechtstreeks uit het riool naar boven komen.

Draaien op een heet programma

Af en toe is het goed om te vaatwasser leeg te laten draaien op een heet programma. Voeg een reinigingsmiddel toe en lees op de verpakking hoe vaak het nodig is. Vaak is dit zo’n één tot twee keer per maand. In plaats van reinigingsmiddel, kun je ook een kopje azijn mee laten draaien. Daarnaast worden bacteriën gedood bij een hoge temperatuur. Sommige vaatwassers hebben een eigen reinigingsprogramma, dat je kunt gebruiken.

Halve citroen

Een andere makkelijke tip is om een halve citroen mee te laten draaien tijdens een programma. Hierdoor krijgt je vaatwasser, maar ook je vaat een frisse geur. En extra handig: citroen zorgt voor streeploze glazen!

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Kieskeurig, Max Vandaag
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.