Zó spaar je (genoeg) geld bij elkaar voor een sabbatical

Zó spaar je (genoeg) geld bij elkaar voor een sabbatical

Wil je graag een sabbatical nemen, maar weet je niet of het financieel gaat lukken? Met de volgende tips spaar je genoeg geld bij elkaar om een periode vrij te kunnen nemen.

Sparen voor een sabbatical

Een sabbatical is een waardevolle periode om jezelf te ontwikkelen, te ontspannen en nieuwe ervaringen op te doen. Het geeft je de tijd om eindelijk die lange reis te maken of iets anders voor jezelf te doen.

Voordat het zover is, is het een goed idee om een spaarplan op te zetten. Het vergt wat planning en toewijding, maar dat betaalt zich uiteindelijk terug. Door voldoende geld bij elkaar te sparen, kun jij straks onbezorgd vrij zijn.

Lees ook: Twijfel je over een sabbatical? Dít wil je erover weten

Hoeveel geld voor een sabbatical?

Het bedrag dat je nodig hebt voor een sabbatical varieert, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je sabbatical, je bestemming(en), je levensstijl en je persoonlijke doelen tijdens deze periode. Sommige mensen kiezen voor een korte sabbatical van een paar maanden in een goedkope bestemming, terwijl anderen misschien een jaar of langer willen reizen naar verre en dure locaties. Anderen blijven juist thuis.

Om een realistisch spaarplan op te stellen, is het belangrijk om een budget te maken en inzicht te krijgen in je verwachte uitgaven tijdens de sabbatical. Bepaal ook of je tijdens de sabbatical onbetaald verlof neemt van je werk, en zo ja, hoeveel je in die periode wilt sparen om je vaste lasten te kunnen blijven betalen.

Het is verstandig om ruim te budgetteren en een buffer in te bouwen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen. Zorg er ook voor dat je voldoende geld overhoudt om na je sabbatical weer opnieuw te kunnen beginnen, bijvoorbeeld met het zoeken naar een nieuwe baan of het opstarten van een eigen project.

Al met al is er geen vastgesteld bedrag voor een sabbatical. Het hangt echt af van je persoonlijke situatie en ambities. Een rekensom die je kunt maken is vaste lasten gedurende de sabbatical + verwachte uitgaven tijdens deze periode + potje voor onverwachte uitgaven tijdens deze periode + een buffer voor ná de sabbatical als je geen baan hebt. Dat bedrag bij elkaar is wat je moet sparen om de tijd te overbruggen.

Lees ook: 12 tips hoe je nu al kunt sparen voor je volgende droomreis

Tips

Goed, een spaarplan dus. Laten we daar eerst eens mee beginnen. Wat moet daarin komen te staan? De volgende tips helpen je letterlijk en figuurlijk op weg.

 1. Bepaal je doelen: Bedenk hoe lang je sabbatical zal duren en wat je wilt bereiken tijdens deze periode. Maak een lijst van je plannen, zoals reizen, studeren, vrijwilligerswerk doen, of gewoon genieten van vrije tijd. Dit helpt je om een realistisch spaarbedrag te bepalen. Hoe hoog dit bedrag is, is per persoon verschillend.
 2. Maak een budget: Om je spaarplan te kunnen opstellen, is het belangrijk om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Maak een gedetailleerd budget en kijk waar je kunt besparen. Schrap onnodige uitgaven en stel een vast bedrag per maand vast dat je kunt sparen voor je sabbatical.
 3. Open een aparte spaarrekening: Een speciale spaarrekening, een spaarpotje, voor je sabbatical is een slim idee. Dit zorgt ervoor dat je spaargeld gescheiden blijft van je normale financiën en voorkomt dat je het per ongeluk uitgeeft aan andere dingen.
 4. Automatiseer je spaarplan: Maak het jezelf gemakkelijk door je spaarplan te automatiseren. Stel een automatische overschrijving in van je betaalrekening naar je sabbatical spaarrekening. Laat bijvoorbeeld geld overboeken als je salaris wordt gestort. Op deze manier spaar je consistent en loop je geen spaarbedrag mis.
 5. Creëer extra inkomsten: Overweeg om extra inkomsten te genereren om je spaarplan te versnellen. Denk aan freelancen, bijles geven, online verkopen of andere dingen die passen bij jouw talenten
 6. Houd je voortgang bij: Houd regelmatig je spaarvoortgang bij en evalueer je spaarplan indien nodig. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en bij te sturen als je niet op schema ligt. Deel de bedragen op in verschillende potjes om het behapbaar te houden. Of werk met een sticker- of kleurensysteem als dat je extra motiveert.
 7. Minimaliseer je vaste lasten: Kijk kritisch naar je maandelijkse vaste lasten zoals huur of hypotheek, energie en abonnementen. Overweeg goedkopere alternatieven of onderhandel over lagere tarieven om extra geld te besparen voor je spaardoelen. Bekijk ook of je je huis kunt verhuren als je op reis gaat. Dit scheelt in de kosten.
 8. Verkoop overbodige spullen: Maak van je sabbatical een soort opruimavontuur en verkoop spullen die je niet meer nodig hebt. Het geld dat je hiermee verdient, kan dan rechtstreeks naar je sabbatical spaarrekening gaan.
 9. Bespaar op reiskosten: Als reizen een belangrijk onderdeel is van je sabbatical, zoek dan naar slimme manieren om te besparen op reiskosten. Overweeg vroeg te boeken, flexibele data te kiezen en gebruik te maken van kortingsacties en aanbiedingen.
 10. Sponsoring en subsidies: Onderzoek of er mogelijkheden zijn voor sponsoring of subsidies voor het type activiteit dat je tijdens je sabbatical wilt ondernemen. Sommige organisaties, stichtingen of overheden bieden financiële ondersteuning voor specifieke projecten of doelen.
 11. Spaarchallenge: Daag jezelf en je vrienden of familie uit om een spaarchallenge te doen. Kijk wie het meest kan besparen in een bepaalde periode en beloon jezelf met een kleinigheidje als je je doel hebt bereikt.
 12. Geld besparen tijdens je sabbatical: Denk na over manieren om geld te besparen tijdens je sabbatical. Zoek naar voordelige accommodaties, maak gebruik van openbaar vervoer in plaats van taxi’s, en kook zelf in plaats van uit eten te gaan. Zo kun je langer genieten van je tijd met hetzelfde budget.

Vriendin’s favoriet

Nooit meer zware boeken tillen met de e-reader Kobo Libra 2. Gezien de Kobo Libra 2 even licht is als een notitieblok, kun jij je hele digitale bibliotheek overal mee naartoe nemen! Ook tijdens je reis. Zo kan je lezen waar en wanneer je maar wilt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images