beter communiceren relatie

3 bewezen manieren om beter te communiceren in je relatie

In het kader van ‘communicatie is de sleutel tot een succesvolle en liefdevolle relatie’ een paar fijne handvatten om er zelf wat beter in te worden. Nog beter communiceren kun je leren, toch?

Beter communiceren in je relatie, hoe doe je dat?

In een ideale wereld heb je een liefdevolle relatie en nooit ruzie. Is dat realistisch? Niet echt. In de meeste relaties knettert het nu eenmaal, en dat is op z’n tijd heus niet zo erg. Maar wat te doen als je vastloopt in oude patronen en je partner en jij niet meer goed communiceren? Dan heb je misschien wel een herinnering nodig van hoe het ook kan. Daarom: drie beproefde tips volgens de Gottman-methode om (weer) je best te doen op communicatievlak.

1. Verbinding maken met je partner

Misschien voelt het alsof er veel afstand is ontstaan. Of krijg je het gevoel dat je met een huisgenoot woont en niet met je partner. De eerste stap is om de verbinding weer op te zoeken voordat je een ‘moeilijk’ gesprek voert. Daarbij is het belangrijk om te letten op je woorden. Een voorbeeld van Gottman: zeg liever niet ‘het kan je niet schelen’, maar ‘ik voel me de laatste tijd niet verbonden met je’.

Wees je ook bewust van je lichaamstaal. Met een gesloten houding (bijvoorbeeld je armen over elkaar) is het moeilijk om de diepte op te zoeken. Ook zweert Gottman bij ‘stressverminderende gesprekken’. Door dagelijks een ‘zinvol’ gesprek met elkaar te voeren, is de stap naar een serieuzer gesprek over het fundament van je relatie makkelijker. Leer je partner begrijpen en zeg ook dat je hem of haar begrijpt. Dat kan veel betekenen.

Lees ook: Nina heeft een open relatie: ‘Vriendinnen smullen van mijn verhalen’

2. Wees assertief

Een belangrijk gesprek voeren stel je soms het liefst zo lang mogelijk uit. Niet alleen omdat het misschien ongemakkelijk is om te voeren, maar ook omdat het een zekere mate van stress geeft. Omdat er nog nooit iemand beter is geworden van opgekropte emoties en woede, is het beter om de pleister er in één keer af te trekken. Het helpt als je leert om assertiever te worden, mocht je er moeite mee hebben.

Je hoeft niet ineens een 180 te maken qua gedrag. Je kunt wél oefenen om je gevoelens en behoeften uit te spreken zonder je partner te kwetsen. Hoe doe je dat? Wees opnieuw bewust van je woordkeuze en pak het liefdevol aan. Onthou dat jullie een team zijn, geen concurrenten.

Daarnaast is het goed om je bij het punt te houden. Laat de oude koeien in de spreekwoordelijke sloot en focus je op het nu. Waar loop je nu tegen aan? Wat wil je nu anders zien en voelen? Vergeet tegelijkertijd niet de emoties van je partner: er zijn hier geen winnaars of verliezers en het gaat er niet om of iemand z’n gelijk haalt. Het gaat erom dat de situatie beter wordt.

Lees ook: Yvette: ‘Ik weet nu hoe opwindend soft bdsm kan zijn’

3. Leer om te luisteren

Je bent goed bezig als je assertief genoeg bent om je gevoelens en behoeften kenbaar te maken. Vergeet tegelijkertijd niet om te luisteren. Je partner heeft waarschijnlijk ook het één en ander te zeggen over de huidige stand van zaken binnen de relatie. Een goed gesprek draait niet alleen om het praten, maar soms nog meer om het luisteren.

Stil zijn, horen wat je partner zegt en de woorden op je laten inwerken: hoe luisteren werkt hoeft waarschijnlijk niemand je uit te leggen. Om je aandacht erbij te houden is het goed om oprechte interesse te tonen. Kijk elkaar aan en leg die telefoon (eens) weg. Begrip tonen is nodig. Je bent het misschien niet altijd eens met wat je partner zegt, maar je kunt wel leren begrijpen waar hij of zij vandaan komt. Of waarom je partner x, y, z voelt en wat jouw rol daarin is.

Vind je het moeilijk om het standpunt van je partner te begrijpen? Dan is het niet raar als je vragen stelt. Zo lang het maar op een respectvolle manier gebeurt.

Vriendin’s favoriet

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer tips om je relatie te verbeteren:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Gottman
Foto: Getty Images