Nina heeft een open relatie: ‘Vriendinnen smullen van mijn verhalen’

Nina (36) heeft een open relatie met Julian (43). “Mijn vriendinnen kunnen zich daar niets bij voorstellen, maar voor ons werkt dit. Hoewel ’t wel even slikken was toen Julian voor het eerst seks had gehad met een andere vrouw…”

Nina: “Ik heb eigenlijk nooit geloofd in monogamie, als puber al niet. Ik kon me niet voorstellen dat je je leven deelt met maar één iemand. Het leek me saai. Misschien hebben mijn gescheiden ouders daar ook wel iets mee te maken. Ik heb nooit het ‘goede’ voorbeeld meegekregen, maar ik denk vooral dat het zoeken naar spanning gewoon hoort bij mijn karakter. Mijn eerste echte vriendje had ik toen ik zestien was, heel jong dus al. Hij was vrij claimerig; als ik ook maar even met een andere jongen sprak, hadden we al ruzie. Logisch, vonden mijn vriendinnen destijds. Ik had toch verkering met hém? Zij vonden het juist mooi dat hij zijn liefde voor mij zo duidelijk liet merken – ik moest van hen ophouden met mijn geflirt. Het benauwde mij te veel. De verkering hield niet lang stand, ondanks dat ik echt wel gek op hem was. Binnen een jaar waren we uit elkaar.

Mijn tweede relatie liet een paar jaar op zich wachten. Ik was net twintig toen ik Pascal ontmoette. Met hem ging het er heel anders aan toe. Pascal was wat ouder en een ‘vrije geest’. Zijn ouders waren halve hippies. Er waren altijd feestjes bij hen thuis en niemand nam het nauw met de regels van het huwelijk, vertelde hij mij al snel. Dat zijn ouders het bed ook weleens met anderen deelden, was geen geheim voor hem. Het interesseerde hem weinig. ‘Het is hun leven!’, zei hij altijd.”

Heel spannend

“Pascal en ik waren al een jaar of twee bij elkaar, toen we zelf voor zo’n situatie kwamen te staan. We waren met een bevriend stel naar een feest geweest en hielden thuis nog een afterparty. Van het een kwam het ander. De sfeer werd broeierig en voordat ik het wist, hadden we van partner geruild. Het gebeurde heel organisch, niemand leek het raar te vinden – we vonden het alleen maar heel spannend.

We hebben daarna veel over het voorval gesproken samen. Want wat betekent het als je allebei blijkbaar behoefte hebt aan seks met een ander? We kwamen maar tot één conclusie: we zochten spanning. Het hele gebeuren deed niets af aan wat wij voor elkaar voelden. In de periode die volgde, ruilden we af en toe van partner met bevriende stellen. Het gebeurde niet vaak, maar het was altijd wel reuze spannend.

Tussen Pascal en mij eindigde de liefde zes jaar geleden heel abrupt. Pascal wilde altijd al emigreren, maar ik dacht dat hij die plannen voor mij wel zou laten varen. Toen hij onverwacht de mogelijkheid kreeg om voor langere tijd in het buitenland te gaan werken, vertrok hij. Ik was er kapot van, maar meegaan was voor mij geen optie. Ik had de drang helemaal niet om aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Terugkijkend zie ik in dat de liefde ook van mijn kant niet zo stevig was als ik dacht. Binnen een paar maanden was ik namelijk al smoorverliefd op Julian, die ik ontmoette op een beurs waar ik voor mijn werk stond. Het was liefde op het eerste gezicht; wat ik voor Julian voelde, had ik nog nooit voor iemand gevoeld.”

Lees ook: Karen had een open relatie: ‘Ik kon niet meer verdragen dat hij seks had met een ander’

Best onzeker

“Ook Julian had dat vrije, dat relaxte, wat ik aan Pascal zo fijn vond. Op seksueel gebied klikte het enorm tussen ons. De vonken spatten er in bed vanaf. Ik denk dat we net een paar maanden samen waren, toen hij al begon over een open relatie. Daar schrok ik wel van. Hoezo had hij behoefte aan andere vrouwen? In de ‘high’ van mijn verliefdheid maakte het me best onzeker.

Julian vertelde dat hij eerlijkheid en vertrouwen in een relatie hoog in het vaandel heeft staan. ‘Maar ik ken mezelf, ik heb een zwak voor vrouwen. Wat ik voor jou voel, heb ik nog nooit ervaren en ik wil je ook never nooit meer kwijt. Maar het sluit de kans niet uit dat ik toch weer een keer het bed met een andere vrouw wil delen en ik wil daar niet over liegen’, zei hij. Ik werd boos, maar Julian bleef er met me over praten. Hij zei me dat de open relatie – als ik ermee akkoord zou gaan – uiteraard ook voor mij zou gelden. Ik riep dat ik helemaal niet met een andere man naar bed wilde. Maar een stemmetje in mijn achterhoofd gaf ondertussen al andere signalen. Ik wist namelijk uit ervaring hoe leuk dat kon zijn…”

Openstellen voor anderen

“Ik besloot het niet meteen af te schieten, maar het ook zeker niet goed te keuren. Julian beloofde mij niets met andere vrouwen te doen, zolang we er geen overeenstemming over hadden bereikt. Ik heb er geen seconde aan getwijfeld dat hij daar eerlijk over was. Ondertussen groeide onze liefde sterker. Steeds vaker kwam het onderwerp op tafel. We bespraken alle mogelijkheden en ik deelde al mijn angsten met hem. Want wat als hij verliefd zou worden op een andere vrouw? Of ik op een andere man? Zoiets sluit je natuurlijk nooit voor honderd procent uit, dat is het risico dat je neemt.

Drie jaar geleden hebben we na een zoveelste gesprek voor een open relatie gekozen. De eerste, heel heftige verliefdheid was toen weg en ook bij ons kwam de sleur er een beetje in. Je kent elkaars lijf, je weet wat de ander wil. We hadden het nog steeds geweldig samen, maar het begon te kriebelen – en niet alleen bij Julian. Door al onze gesprekken was ik ook klaar om onze relatie open te stellen voor anderen. Inmiddels kan ik stellen dat dit voor ons heel goed werkt.”

Heerlijk anders

“Het was echt niet zo dat we de dag na ons besluit allebei met een ander de koffer indoken. We hebben ook de afspraak met elkaar gemaakt dat we het niet gaan opzoeken; je zult ons dus niet tegenkomen op sites voor legaal vreemdgaan. We reizen allebei voor ons werk veel en komen in die hoedanigheid veel andere mensen tegen. Zo kwam het dan ook dat Julian het eerst van onze afspraak gebruikmaakte. Hij was nog maar net thuis of hij vertelde me erover. Ik moest wel even slikken; dit was het dus. Julian had seks gehad met een andere vrouw. We zijn op de bank gaan zitten en ik schonk ons allebei een glas wijn in. Daarna heb ik hem het hemd van zijn lijf gevraagd. Hoe was ze? Wat deed ze bij hem? En hij bij haar? Hoe voelde het? Ik wilde overal eerlijk antwoord op en merkte dat het enerzijds confronterend was, maar dat het mij anderzijds opwond. Niet veel later trokken we elkaar de kleren van het lijf. Het was echt een van de beste keren seks ooit. Uit Julians woorden, maar ook uit zijn manier van liefhebben, voelde ik dat ik het nog steeds voor hem was. Hoe lekker en spannend het met die andere vrouw ook was geweest; ik was de liefde van zijn leven.

Niet veel later ging ik na een zakelijke borrel met een leuke man mee naar huis. Ik heb Julian op de hoogte gebracht en hem zelfs het adres nog geappt – het blijft toch eng om zomaar met een onbekende mee te gaan. Julian reageerde met: ‘Geniet ervan!’ En dat heb ik gedaan. Het was heerlijk. Het was anders. En het deed precies hetzelfde met ons als die keer dat Julian het met een ander deed: het zorgde in de maanden erna voor fantastische seks tussen hem en mij.”

Lees ook: Jantiens ex ging vreemd met haar beste vriendin: ‘Haar vergeven? Nooit!’

Ongelofelijk sexy

“Heel weinig mensen weten dat Julian en ik een open relatie hebben; ik zit niet te wachten op oordelen. Alleen mijn drie beste vriendinnen weten ervan. Ze smullen van mijn verhalen, maar kunnen zich er niets bij voorstellen. De ene vriendin heeft een man die al moeilijk doet als ze naar een andere man kijkt. En de andere vriendin weet zeker dat ze haar vent in een week kwijt is als ze hun relatie open gooien. Ik denk dat het hebben van een open relatie voor weinig stellen is weggelegd.

Julian en ik kennen allebei geen jaloezie, dat scheelt al. Ik kan hem rustig een mooie man aanwijzen, zonder dat hij daar jaloers van wordt. En omgekeerd zie ik hem ook naar andere vrouwen kijken, zonder dat het bij mij negatieve gevoelens opwekt. We vertrouwen elkaar volledig en zijn altijd eerlijk naar elkaar. Ik heb echt geen geheimen voor hem. We hebben ook goede afspraken over onze manier van samenleven gemaakt. Mocht het zo zijn dat we al in een eerste contact meer dan alleen lust voor iemand voelen, dan doen we het niet. En we wisselen geen nummers uit met de personen met wie we het bed delen. Het is geen waterdicht systeem uiteraard, maar het geeft voor ons wel aan dat we niet op zoek zijn naar een andere levenspartner, we zoeken alleen zo nu en dan vernieuwende seks. We houden ervan de grenzen met elkaar wat op te zoeken. Zo zijn we een keer samen naar een parenclub geweest. We zagen elkaar voor het eerst seks hebben met een ander; het was niet langer alleen iets wat zich in mijn hoofd afspeelde. Maar ook toen voelde ik geen jaloezie. Ik vond het heel mooi hem te zien met een andere vrouw en ik voelde me ongelofelijk sexy, wetende dat hij mij met een andere man bezig zag.”

Geen seconde spijt

“Mijn vriendinnen zijn gelukkig niet veroordelend, maar ze vragen zich weleens af of het ooit ‘genoeg’ is voor ons. We blijven zoeken naar spanning, terwijl zij juist stabiliteit en rust in hun relatie nastreven. In mijn ogen hebben wij juist meer stabiliteit dan wie dan ook. We hebben zelden ruzie, zijn nooit onzeker en hebben totaal geen angst om elkaar te verliezen.

Julian en ik hebben allebei geen kinderwens, wat deze leefstijl wel wat makkelijker maakt. Ik kan me zo voorstellen dat je niet wilt dat je kinderen er ooit achterkomen dat papa en mama het zo nu en dan met een ander doen, hoewel ik ook aan mijn ex Pascal destijds heb gezien dat dit geen probleem hoeft te zijn.

Ik denk dat we gemiddeld per jaar zo’n drie keer seks met een ander hebben; dat valt dus best mee. Ik moest echt even een drempel over toen Julian het destijds voorstelde, maar ik heb er geen seconde spijt van dat ik erin mee ben gegaan. Dit past bij ons. En het past bij mij. Je kunt heel goed je hele leven van één iemand houden en bij iemand blijven en zo nu en dan ook eens genieten van wat er nog meer rondloopt op de wereld. Liefde en lust zijn twee verschillende zaken. En zolang je dat gescheiden kunt houden en elkaar alles goudeerlijk vertelt, is een open relatie echt mogelijk.”

Tekst: Hester Zitvast. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen