romantische chemie

5 bewezen manieren om direct de intimiteit in je relatie te verbeteren

Goede communicatie en intimiteit houdt niet alleen je relatie gezond, maar geeft je ook een boost. Als je partner en jij hulp nodig hebben om de (emotionele) intimiteit te vergroten, zijn er hier een paar suggesties.

Intimiteit vergroten in de relatie

Volgens Dr. Gotmann, psychologisch onderzoeker en expert op het gebied van relaties, is het belangrijk om uit te zoeken hoe je intimiteit op een ‘effectieve manier in je leven kunt integreren’. Waarom? Omdat het helpt om je verbonden te voelen met je partner. Daardoor bevorder je de groei van je relatie.

Hieronder een paar voorbeelden.

1. Emotioneel verbinden

Je verlangen naar intimiteit houdt verband met hoe je je (emotioneel) voelt. Daarom is het goed om eerst een goede emotionele basis te leggen als je de fysieke intimiteit wil vergroten. Maar hoe doe je dat? Allereerst, heb geduld, dit duurt soms wat langer.

Probeer geen wrok te koesteren of terug te trekken, maar zie de positieve kanten van je partner. Laat hem/haar weten wat je nodig hebt in plaats van te zeggen wat je niet leuk vindt. Tot slot: heb oprecht interesse in elkaars leven en hobby’s.

Wees niet te pushy om een diep gesprek hierover te voelen, maar voel aan wanneer je er allebei behoefte aan hebt. Simpelweg samen zijn kan al ontspannend zijn. Cruciaal zijn ‘stress verlagende gesprekken’: door tijd vrij te maken om echt met elkaar te praten, versterk je de relatie.

Lees ook: Roos: ‘Mijn buurman bleek mijn droomman, maar was, net als ik, bezet…’

2. Fysieke aanraking

Het klinkt simpel: om de intimiteit te vergroten, raak je elkaar gewoon wat vaker aan of initieer je meer seks. Maar intimiteit hoeft niet altijd om seks te draaien. Fysieke aanraking en verbinding zijn effectieve manieren om de intimiteit te vergroten.

Zo doe je dat: tijdens het kussen, knuffelen en handen vasthouden komt ook het liefdeshormoon oxytocine vrij. Vergeet bijvoorbeeld elkaar niet te kussen voor je naar je werk gaat of als je weer thuiskomt. Het kan ook helpen om eens ongegeneerd met elkaar te flirten, zoals je in het begin van de relatie ook deed. Een pikant berichtje sturen doet al een hoop voor je libido.

Daarnaast zijn er 18+-(kaart)spelletjes om aanraking tussen elkaar te stimuleren. Of ga simpelweg samen sporten. Er zijn verschillende workouts voor koppels waarbij je niet alleen traint, maar ook de verbinding aangaat.

3. Intieme communicatie

Het volgende punt op de liefdesagenda is het verbeteren van de intieme communicatie. Een goede, fijne communicatie helpt je relatie en je seksleven, maar dat is in veel relaties natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Om de intieme communicatie te verbeteren helpt het om conflicten op te lossen, in de ik-vorm te praten als jullie botsen en om trouw aan jezelf te blijven. Erken waar je partner in jij in verschillen, oordeel niet over elkaar(s fantasieën) en ontdek elkaars seksuele kant en stel elkaar deze vragen om de intimiteit te vergroten.

Lees ook: Nicole: ‘We hebben al anderhalf jaar geen seks meer’

4. Waardering

Een kleine manier om je relatie en je partner een positieve boost te geven, is door dankbaar te zijn en je waardering uit te spreken. Heeft je geliefde iets voor je gedaan, al is het maar een kop thee zetten? Zeg dan dankjewel. Of laat eens een liefdesbriefje achter. Wedden dat je partner zich hierdoor meer geliefd voelt?

Als je partner niet zo goed is in waardering tonen, kun je hem/haar een handje helpen door op een zachte manier je behoeftes te communiceren. Zeg bijvoorbeeld dat je het leuk vindt om te horen dat je er leuk uitziet. Of dat je graag hoort dat je partner het eten dat je met veel liefde hebt bereid, lekker vindt.

Het resultaat is dat je naar elkaar toegroeit. Door stress en het dagelijkse leven kun je onbewust afstand nemen. Op deze manier ga je op een simpele manier de verbinding aan. Deze vorm van genegenheid werkt super om de intimiteit te vergroten.

5. Kwetsbaar zijn

Het is soms makkelijker om in de verdediging te schieten dan om je kwetsbaar op te stellen. Terwijl dat laatste juist kan helpen. Op die manier leert je partner je emoties beter kennen. In een liefdevolle relatie hoor je je veilig genoeg te voelen om je kwetsbaar op te stellen.

Vind je het nog lastig? Spoor elkaar dan aan om je open te stellen en je gedachtes met elkaar te delen. Wees uitbundig in de manier waarop je liefde toont, vertrouw op je partner en wees niet bang om om hulp te vragen. En als je een kwetsbaar moment hebt, wees dan extra lief voor elkaar.

Vriendin’s favoriet

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Dr. Gotmann
Foto: Getty Images