Van deze veelvoorkomende slechte gewoonte in je relatie kun je beter dit jaar nog afscheid nemen, aldus een relatietherapeut

Van deze veelvoorkomende slechte gewoonte in je relatie kun je beter dit jaar nog afscheid nemen, aldus een relatietherapeut

Een ultimatum stellen, iets gemeens zeggen of controlerend zijn: van je huidige en/of vorige relaties heb je ongetwijfeld het een en ander geleerd over ongezonde gewoontes. Als het aan een relatietherapeut ligt nemen koppels ook afscheid van de volgende veel voorkomende gewoonte.

Slechte gewoonte in een relatie

Niks moet natuurlijk, maar als je het volgende doet in je relatie, raadt relatietherapeut Elizabeth Earnshaw aan om eraan te werken. Het is één van de meest voorkomende problemen waar koppels in haar praktijk tegenaan lopen, beweert ze.

Lees ook: Eva: ‘Wij wonnen een miljoen, maar verloren elkaar’

Het grootste deel van gedeelde verantwoordelijkheden op je nemen

Je werkt niet alleen hard aan je relatie, maar ook aan het leven en het huis dat je samen opbouwt. Daar komen verschillende verantwoordelijkheden bij kijken. Grote kans dat ook in jouw relatie de ene persoon sneller een taak oppakt dan de ander. Volgens Elizabeth moet je ervoor waken dat de één veel meer van de taken op zich neemt dan de ander.

“Wat ik vaak zie gebeuren, is dat aan het begin van een relatie of nadat twee mensen gaan samenwonen, één persoon overfunctioneert”, zegt ze. “Het is geen probleem, want ze houden van hun partner en dit zijn gemakkelijke dingen om te doen. Maar dan wordt het zwaarder. Je hebt te maken met je groeiende carrière, of je hebt kinderen, of je verhuist naar een grotere ruimte en dan begint het wrok te kweken om degene te zijn die voor alles blijft zorgen.”

Lees ook: 5 bewezen manieren om direct de intimiteit in je relatie te verbeteren

Balans vinden

De kunst is om hier balans in te vinden en de taken evenwichtig en evenredig te verdelen. Of het nu gaat om het vuilnis wegbrengen, een reis plannen of reageren op een gezamenlijke uitnodiging, door allebei je steentje bij te dragen wordt de situatie op den duur niet (langer) uitputtend en ondraagbaar.

Is de balans bij jullie zoek? Voer er dan een open gesprek over en zoek naar een manier die voor jullie allebei werkt. Gooi geen verwijten naar elkaar, maar probeer juist tot een oplossing te komen om de situatie draagbaar te maken voor allebei.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Well and good
Foto: Getty Images