vrouw

Eva: ‘Wij wonnen een miljoen, maar verloren elkaar’

Dat geld niet gelukkig maakt, weet Eva (37) maar al te goed. Ze won samen met haar vriend een miljoen euro. Het leven leek hen toe te lachen, maar een jaar later waren ze uit elkaar.

Eva: “Tim was er die ochtend, de eerste dag van het nieuwe jaar, al vroeg uit. Hij is geen uitslaper, ik juist wel, zeker als het laat is geworden. En laat was het de avond ervoor absoluut: we waren bij vrienden om het nieuwe jaar in te luiden. Om twaalf uur telden we joelend af en daarna dansten we tot vijf uur in de ochtend. Toen Tim me de volgende ochtend wakker schreeuwde omdat hij ‘heel groot nieuws had,’ dacht ik dan ook dat hij een trucje uithaalde om me uit bed te krijgen. Ik kon me niet voorstellen dat er íets was waarvoor ik nu al aan de dag wilde beginnen. Toen hij riep: ‘We hebben een miljoen gewonnen’, zei ik dan ook alleen: ‘Ja hoor, leuk bedacht’ en draaide me nog eens om.”

Liefde op het eerste gezicht

“Al sinds Tim en ik elkaar kenden, kochten we geregeld samen een staatslot. Nog nooit hadden we meer dan een paar tientjes gewonnen. Ik had al een paar keer gezegd dat ik ermee wilde stoppen, maar Tim bleef hoop houden. En terecht, drong langzaam tot me door, toen hij zijn telefoon in mijn gezicht bleef duwen. ‘Kijk dan, kijk dan’, riep hij. Ongelofelijk, het was waar: we waren opeens steenrijk!

Tim en ik waren op dat moment vijf jaar samen. We leerden elkaar kennen op de kermis. Het was liefde op het eerste gezicht, al woonde ik nog samen met een ander. Een goede relatie was dat niet: mijn toenmalige vriend had me meermaals bedrogen en telkens opnieuw had ik hem weer een kans gegeven. Nu ik Tim had ontmoet, was mijn keuze snel gemaakt. Want Tim was zo lief, enthousiast en hartelijk: ik zou gek zijn als ik hem liet gaan. Binnen de kortste keren woonden we samen. We hadden het in alle opzichten leuk samen. Tim haalde het beste in me naar boven. Zo stimuleerde hij me om mijn baan op te zeggen en een eigen massagepraktijk te beginnen in zijn garage. Dat bleek me op het lijf geschreven.”

Allemansvriend

“Na vijf jaar was ik nog net zo happy als in het begin. Het enige wat ik weleens lastig vond, was dat Tim slecht thuis kon zijn. Een avondje op de bank ging doordeweeks nog net, maar in het weekend moest hij altijd weg. En hij was een allemansvriend en stond graag in het middelpunt. Ik ben helemaal niet zo. Maar ja, was ik niet juist op dat uitbundige van hem gevallen? Bovendien: ik had verder niets te klagen. Hij was attent, superlief en we hadden het geregeld over kinderen. Nog even, en we zouden ervoor gaan.

En nu stond ons leven opeens op z’n kop door een waanzinnig geldbedrag. Ik ging douchen om te bekomen van de schrik. Toen ik eronder vandaan kwam, bleek Tim zijn hele vriendenkring al te hebben gebeld, zo door het dolle heen was hij. En als ik hem niet had tegengehouden, had hij het zelfs op Facebook gezet. ‘Laten we eerst even samen aan het idee wennen’, drong ik aan. Natuurlijk was ook ik blij – maar ik vond dat we ons eerst rustig moesten bezinnen. Maar Tim was niet te stuiten en drong aan dat we het, ondanks de kater, dezelfde avond nog chic gingen vieren. Omdat veel restaurants dicht zijn op Nieuwsjaardag was dat nog niet eens makkelijk. Maar uiteindelijk werd het een supergezellige avond, waarbij ik voor het eerst echte champagne dronk. Wow! Dat Tim na afloop maar liefst honderd euro fooi gaf, vond ik prima. Dit paste bij hem, en er was alle reden om uitgelaten te zijn.”

Wilde uitgaves

“Maar het duurde niet lang voordat ik nerveus werd van zijn wilde uitgaves. Nog voor we het geld uitgekeerd hadden gekregen, had Tim onze hele spaarrekening erdoorheen gejaagd. Niet dat daar veel opstond, maar toch – voor mij voelde dat gek, we hadden het immers zo zorgvuldig opgepot. Maar Tim vond dat ons geld moest rollen, meteen. En daar wilde hij iedereen van laten meegenieten. Hij boekte een skiweekend voor zijn hele vriendengroep. Daar had ik op zich geen problemen mee, maar hij kon op z’n minst even overleggen, nietwaar? We kregen er woorden over, al beet ik nog zo op mijn tong om geen zeurpiet te zijn.

Gelukkig begonnen al snel meer mensen zich ermee te bemoeien. Zijn ouders en broer vroegen hem waar hij mee bezig was. Toen kwam hij weer even met zijn voeten op de grond. Want een miljoen is veel, maar ook weer niet zo veel dat je er je leven lang op kunt teren. Het was belangrijk om er verstandig mee om te gaan. Om onze hypotheek ervan af te betalen, bijvoorbeeld. En te beleggen.”

Uitbundig shoppen

“We lieten ons adviseren door mijn vader, die altijd in het bankwezen heeft gezeten. Tim wilde dat we allebei een ton op onze rekening kregen ‘voor eigen gebruik’. ‘Nu het kan, wil ik ook gek kunnen doen’, zei hij. Zelf had ik ook zin om eens uitbundig te shoppen en werkelijk alles te kopen waar ik zin in had. En reken maar dat ik dat deed. Samen met een vriendin, die ik ook op een mooie spijkerbroek en wat leuke jurkjes trakteerde.

Maar de dag erna ging ik weer gewoon aan te slag in mijn massagestudio. Verder met het normale leven. Daar was ik immers altijd erg blij mee geweest, en dat veranderde voor mij niet nu onze bankrekening gevuld was.

Bij Tim ging het anders. Hij kon het niet meer opbrengen om naar zijn werk te gaan, meldde zich geregeld ziek. Zijn baas was ook niet gek, die wist van ons miljoen, en binnen een paar maanden had Tim het zo verpest dat hij werd ontslagen. Daar lachte hij om. ‘Ik heb hem echt niet nodig’, sprak hij vol bravoure. En: ‘Ik ga wel voor mezelf beginnen.’ Ondertussen hield hij zich weinig bezig met serieuze zaken en was hij vooral veel aan het stappen. Vroeger was hij doordeweeks tenminste nog gezellig bij mij, maar nu hij niet meer vroeg op moest en geld geen issue meer was, was hij bijna elke avond weg. Het leek wel of de onrust die altijd al in hem had gezeten nu echt niet meer te houden was.

Natuurlijk zei ik daar geregeld wat van, want ik voelde ons in rap tempo van elkaar vervreemden. Dat liep vaak uit op ruzie. ‘Laat me nou gewoon een tijdje’, zei Tim telkens. Oké, besloot ik. Dat moest dan maar. Ondertussen voelde ik me behoorlijk rot, als ik weer in mijn eentje op tijd in bed kroop. Mijn wekker ging immers wél op de tijd de volgende dag. Terwijl Tim pas diep in de nacht naast me schoof – ik had geen idee waar hij toch altijd uithing. Ik zette al mijn hoop onze op aankomende reis naar Amerika. Hopelijk zouden we dan weer tot elkaar komen.”

Eenzaam

“Eerlijk is eerlijk: die vakantie behoort tot mijn mooiste herinneringen. We maakten een fantastische roadtrip en genoten intens. We bezochten Las Vegas en eindigden in Los Angeles, in zo’n waanzinnig hotel dat ik mezelf telkens in mijn arm moest knijpen. Die maand was ik echt heel blij met ons geld, dit hadden we anders nooit kunnen betalen. Helaas was de intimiteit die we tijdens die reis voelden, thuis weer snel verdwenen. Tim was opnieuw veel op pad en als ik over werk begon, een regelmatig leven, praatte hij daaroverheen. Al snel was ik nog eenzamer dan voor onze reis en ik merkte dat ik steeds meer twijfels kreeg over onze relatie. Wat hadden we eigenlijk nog? Wat dit wel de man met wie ik oud wilde worden? Met wie ik kinderen wilde?”

Klakkeloos en onverantwoord

“De bom ontplofte toen mijn vader me belde en vertelde dat Tim bij hem was geweest om over geld te praten. Hij wilde geld vrij laten maken uit het beleggingsfonds. Zijn ton was namelijk op – zeven maanden nadat we samen honderdduizend euro tot onze beschikking kregen. Ik kon het haast niet geloven, maar hij had alles er al doorheen gejaagd. Stuitend. Ik voelde dat de man die dit zo klakkeloos, zo onverantwoord deed, in niets meer leek op de man waar ik verliefd op was geworden. Diezelfde week had ik een gesprek met een van zijn beste vrienden. Die uitte zijn zorgen over Tim. Wist ik wel dat hij weleens cocaïne gebruikte? Ook bevestigde hij mijn vermoeden dat Tim het waarschijnlijk niet zo nauw nam met zijn trouw aan mij. Hij wist in ieder geval van één meisje met wie hij een keer een duur hotel had geboekt.

Ik heb gehuild tot mijn gezicht rood en opgezwollen was. Maar hoeveel verdriet het me ook deed, ik wist dat het over was tussen ons. Ik had mijn vorige vriend veel te veel kansen gegeven. Door Tim had ik mijn vertrouwen in de liefde teruggevonden. Dat juist híj mij nu zo behandelde, zo over mijn grenzen ging, was voor mij niet te verdragen. Dus nee, het was over, voorbij.

Het pijnlijkste was nog dat hij dit heel makkelijk accepteerde en geen enkele moeite heeft gedaan om mij op andere gedachten te brengen. Nee, ook hij vond dat we uit elkaar waren gegroeid, zei hij in het enige gesprek dat we erover voerden. We konden beter onze eigen weg gaan. Ik had het gevoel dat zijn deel van het geld, waar hij vrij over kon beschikken als het uit zou zijn, belangrijker voor hem was dan onze relatie.”

Gebroken hart

“We zijn nu twee jaar verder. Ik woon in een fijn appartement. Ik heb het mooi ingericht, helemaal naar mijn wensen. Ik ben ergens anders een massagesalon begonnen en zet me daar met hart en ziel voor in. Het was fijn dat ik niet in de stress hoefde te zitten toen corona kwam: ik heb nog steeds een mooie spaarrekening, en dus een fijne buffer voor mindere tijden. Al heb ik weinig verdiend dit jaar, ik kon deze zomer gewoon op vakantie toen dat weer mocht. Natuurlijk is het fijn om nooit bang te hoeven zijn dat mijn wasmachine het begeeft en gewoon een nieuwe te kunnen bestellen als dat gebeurt.

Toch had ik al dat geld liever niet gewonnen. Het is natuurlijk heel prettig om geen financiële zorgen te hebben, maar geld op zich maakt het leven niet mooi en waardevol. Voordat wij die geldprijs wonnen, had ik het echt heel goed met Tim. Als ik ‘s avonds in bed tegen zijn warme rug aan kroop, mijn armen om hem heen sloeg, was ik compleet happy. Ik ben ervan overtuigd dat dat voor altijd zo had kunnen blijven. Maar hij sloeg op hol en nu lig ik alleen in bed, want ik ben nog steeds single.

Ik date wel, maar op de een of andere manier lukt het niet. Ik kom geen leuke mannen tegen, misschien ben ik ook te wantrouwend, te huiverig geworden. Want wat er is gebeurd, heeft mijn hart gebroken. Tim was het voor mij. Nu is alles kapot. De dag dat we ontdekten dat we een miljoen hadden gewonnen, dachten we dat we in een droom waren beland. Maar het bleek een nachtmerrie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen