Balkon

Maak je huis en tuin zomerklaar met déze handige tips

Nu de dagen gaan lengen, de bomen weer groen worden en de vogeltjes fluiten, is het tijd om je huis en tuin eens lekker op te frissen!

Maak een lijst

Misschien vind je het zonde van je tijd, maar een lijst maken is juist handig. Loop een rondje door je huis en inventariseer wat er gedaan kan worden. Heerlijk om af te kunnen strepen en ook handig als je taken wilt delegeren!

Schone ramen

Schijnt het zonnetje net lekker, zie je hoe vies je ramen eigenlijk zijn… Tijd om te zemen! Misschien niet je favoriete huishoudelijke klus, maar wel eentje die snel resultaat oplevert én veel voldoening geeft. Zeem de ramen, neem het houtwerk meteen mee en maak de luxaflex of shutters goed stofvrij. Was je gordijnen als dat mogelijk is, laat ze stomen of klop ze goed uit en hang ze buiten om te luchten. Laat nu de zon maar door je kraakheldere ramen schijnen!

Lichte dekens en kussens

Ligt die chunky plaid nog op de bank? Grote kans dat je ’m deze maanden niet meer gebruikt. Was al je winters uitziende woonaccessoires en berg ze op tot het eind van het jaar. Ook die fluffy kussens passen beter bij het guurdere seizoen. Kies voor frisse kleuren, zoals lichtblauw, geel of wit, voor een lentegevoel.

Orden je schoenen

Al die laarzen, snowboots en gevoerde schoenen kunnen de kast in. Tip: doe de schoenen van het seizoen in een mand en zet die in de hal of dicht bij de voordeur. Zo kan iedereen er makkelijk bij én kan iedereen z’n schoeisel bij thuiskomst meteen opbergen.

Laat je bed lekker luchten

Zit er een flanellen overtrek om je dekbed? Vervang het door een exemplaar van wat luchtiger stof, bijvoorbeeld perkalkatoen. Stofzuig je matras goed, keer het om als het kan en laat je dekbedden en kussens lekker buiten luchten en maak op met fris beddengoed. Slaap lekker!

Lees ook: 5 tips om je huis écht goed schoon te maken

Berg je winterkleding op

Het is even een klusje, maar je kledingkast moet waarschijnlijk nodig opgeruimd worden. Wissel de truien en vesten om voor wat luchtigere kleding en vrolijke kleuren. Zorg dat je de winterse stukken goed opbergt zodat je ze komend najaar weer zo kunt uitpakken. Er zijn verschillende manieren om ze op te bergen:

  • Vacuümzakken, bijvoorbeeld van Blokker of Hema, zijn perfect om van alles in weg te stoppen en ze nemen weinig plek in beslag. Je stopt je kleren erin, de stofzuiger maakt er een luchtdicht en klein pakket van.
  • Plastic opbergboxen kun je vullen met winterspul en dan op zolder of in de berging zetten. Waterdicht en motvrij.
  • Kledingzakken zijn handig voor kleding die je kreukvrij wilt houden. Hang er een mottenbal bij, je wilt niet dat er gaten in komen doordat ze erg lekker zijn voor mottenlarven.

Sop je keukenkastjes

Je keukenkastjes zijn er gewoon, soms rommelig of netjes, maar meestal besteed je er niet al te veel aandacht aan. Nu is de tijd om ze eens helemaal leeg te halen, alle producten op houdbaarheidsdatum te checken, de boel schoon te maken en opnieuw in te ruimen. Heb je bovenkastjes in de keuken? Pak ook de bovenkant daarvan even mee. Je zult merken dat er een vette laag vuil op de kastjes ligt. Leg kastpapier op de kastjes om te voorkomen dat je er de volgende keer weer zo op moet boenen. Als dat papier vies is, kun je het weggooien en vervangen. Dit is ook het goede moment om de filters van je afzuigkap te reinigen of te vervangen!

Maak je tuinmeubelen zomerproof

Haal de stoelen of bankjes maar uit de schuur of uit de berging! Check even hoe jouw spullen schoongemaakt moeten worden – je teakhouten tafel heeft een andere behandeling nodig dan je wicker loungebank. Schuur je houten meubelen een klein beetje op en zet ze in de olie. Stoffige kussenhoezen kunnen in de was om ze op te frissen. Wil je meer kleur in je tuin of op je balkon? Een buitenkleed fleurt de boel meteen op.

Lees ook: grote voorjaarsschoonmaak: begin met déze taken

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen