schoonmaken met kunstgebittabletten

Voorjaarsschoonmaak: 5 tips om je huis écht goed schoon te maken

Een fris huis zonder virussen en bacteriën, dat willen we dit voorjaar allemaal. Daarom: 5 tips om je huis écht goed schoon te maken.

1. Allesreiniger is de alleskunner

Een dopje allesreiniger (goedkoop of duur werkt even goed) is meestal al genoeg voor een flinke schoonmaakbeurt. Virussen zoals corona hebben een vetlaagje om zich heen. Tegen water en zeep zijn ze niet opgewassen, waardoor je ze er zo mee wegspoelt. Ook reinigingsdoekjes werken top. Een bacteriereiniger, desinfecterende middelen en chloor maken niet beter schoon dan allesreiniger of water en zeep. Bron: RIVM

2. Liever een vochtige doek

Met een droge doek of plumeau ben je stof vooral aan het verplaatsen, daar wordt de boel niet veel schoner van. Maak daarom eerst droog schoon en daarna nat. Dus eerst stofzuigen en daarna dweilen of afnemen met een vochtige doek. Zo wordt het écht schoon én komt er minder vuil en bacteriën op je schoonmaakspullen.

3. Bleekmiddel voor de hoekjes

Door tijdens het poetsen steeds ronddraaiende of heen-en-weerbewegingen te maken met doek of borstel, worden oppervlakten extra schoon. Er zijn helaas ook plekken in huis waar je er minder goed bij kunt, zoals tussen de voegen van tegels en in hoekjes. Om het ook daar bacterievrij te krijgen, biedt bleekmiddel uitkomst: dat kan namelijk op statische wijze (dus zonder poetsbeweging) vuil verwijderen.

4. De smerigste plekken

Op de deurklink en je mobiele telefoon zitten meer bacteriën dan op de wc-bril. Maak daarom oppervlakten die vaak worden aangeraakt regelmatig schoon: kranen, lichtknoppen, de intercom, trapleuningen, afstandsbedieningen en de spoelknop van de wc.

5. Klep dicht

Tijdens het doorspoelen van de wc verspreiden bacteriën en ziektekiemen zich tot wel zes meter rondom de pot (het nies-effect). Dus ook op je tandenborstel, als die vlakbij staat. Voorkomen? Doe dan voortaan eerst de wc-deksel naar beneden. Bron: Universiteit van Arizona

Lees ook: déze 9 schoonmaakhacks maken het leven een stuk makkelijker

Foto: Getty Images