Hoe hoor je je te gedragen tijdens kraamvisite?

Kraamvisite-etiquette

Hartstikke leuk om de pasgeboren baby van je vriendin, schoonzus of collega te gaan kijken. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen tijdens een kraambezoek?

Hartstikke leuk om de pasgeboren baby van je vriendin, schoonzus of collega te gaan kijken. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen tijdens een kraambezoek?

 • Als je een geboortekaartje op de mat ontvangt, is dat een uitnodiging tot actie. Dat betekent dat je op kraamvisite mag komen. Het is netjes als je op zijn minst een gelukswens via de post stuurt.
 • Bel vantevoren wanneer je op kraamvisite kunt komen. In deze periode zitten de ouders niet te wachten op onverwacht bezoek op de stoep.
 • Blijf niet te lang hangen. De kersverse moeder en vader zijn waarschijnlijk erg moe en ook de baby heeft veel slaap nodig. De officiële richtlijn voor kraambezoek is een half uur.
 • Geef liever niet ongevraagd goedbedoelde adviezen.
 • Was je handen voor je de baby vasthoudt. Uit onderzoek is gebleken dat het niet handenwassen één van de grootste ergenissen van de moeder is.
 • Maak geen grapjes over het uiterlijk van de baby en als je het kindje niet moeders mooiste vindt, houd dat dan voor je.
 • Het kraambezoek is níet het moment om te vertellen over je ingegroeide teennagel, de promotie op je werk of je eigen kinderen. Vandaag draait alles om de het pasgeboren kind. Laat de trotse ouders het woord voeren.

Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen. Luister vooral naar je gevoel.

Kraamcadeau
Het is gebruikelijk om een kraamcadeau mee te nemen. Traditionele cadeaus zijn de kraammand, met voor iedere dag van het kraambed een cadeautje, en zilverwerk met de naam van de baby erop. Het meest gegeven kraamcadeau is waarschijnlijk een pakje voor het kind. De vader wordt vaak vergeten bij de cadeaus, dus denk ook eens aan hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij wel eens een ongemakkelijk kraambezoek meegemaakt?

 • xaviera
  xaviera
  Ik heb een hele kleine vrienden groep, waarin we alles tegen elkaar kunnen zeggen en bespreken.
  Beantwoorden
 • Henkie1231
  Henkie1231
  Op de dag dat ik uit het ziekenhuis kwam (zaterdag tot woensdag in het ZH gelegen) kwam er sávonds visite om negen uur?!!! Hoe haal je het in je hoofd. Er zit wel een verhaal achter: ze zouden met 4 mensen komen omdat die de volgende dag op vakantie gingen.... nou ze kwamen met 8 pers. Werd echt gek. Zoontje lief was 2 dagen oud en moeders was echt heel ziek geweest. En dan zijn er nog mensen die zeggen ach wat maakt het uit....
  Beantwoorden
 • striep
  striep
  collega's die tot 's avonds 12.00 uur bleven zitten
  Beantwoorden
 • Journalinda
  Journalinda
  Mensen die op bezoek kwamen met een kind erbij dat een grote koortslip had. Gelukkig hadden we een strenge kraamhulp. En iemand die alleen wilde komen als ze mocht blijven logeren omdat het zo'n eind rijden was (een uurtje). Eh... nee dus. En iemand die het de hele tijd over een belangrijke voetbalwedstrijd had. Wij geven niet om voetbal, en met een baby van 4 dagen al helemaaaaaaaal niet!
  Beantwoorden
 • koffietje
  koffietje
  De bevalling van de tweede was niet bepaald een feestje. Op dag twee kwam een buurvrouw langs, die rustig twee uren bleef hangen, ondanks mijn hints richting een vertrek. Ik was lichamelijk en geestelijk gesloopt, zij niet onder de indruk.
  Beantwoorden
 • Gerda W
  Gerda W
  Op kraamvisite bij een lid van het koor waar ik toen lid van was, en als enige van het gezelschap, die geen kind had, en dan alles aan te moeten horen wat maar met babies te maken heeft. Ik voelde me allesbehalve prettig daar! Gelukkig heb ik later, via IVF, alsnog een dochter gekregen!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  dat het bezoek lang bleef hangen en niet weg te krijgen was, dit was nadat de kraamhulp weg was. of iemand die uitgebreid beneden ging zitten met de kinderen spelen nadat ze boven was geweest
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  mensen die uren blijven zitten.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen