Hoe duur is het om één dag je huis te verwarmen?

Zóveel kost het om je huis één dag te verwarmen

Het leven wordt ieder jaar duurder, maar waar je écht niet vrolijk van wordt, zijn de nieuwe energieprijzen. Wat kost het tegenwoordig om één dag je huis te verwarmen?

Hoeveel kost het verwarmen van je huis?

Het bedrag dat je iedere maand afrekent voor het stoken hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van je huis een grote rol, maar ook hoe goed je woning geïsoleerd is en hoe het ervoor staat met je cv-ketel.

Volgens Milieucentraal verbruikt een gemiddeld huishouden 1.239 kubieke meter (m3) gas per jaar. Daarvan gaat 80 procent op aan de verwarming. Door de gestegen gasprijzen betaal je naar verwachting meer dan € 1 voor een kuub gas. Ervan uitgaande dat je ongeveer zes maanden per jaar aan het stoken bent, kom je op het volgende rekensommetje: 1239 x 0,8 x 1 = € 991,20.

Kosten per dag

Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak ‘m beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk. Zeker als je in de winter de verwarming een graad (of twee) hoger zet dan in het voor- en najaar.

Voor de precieze rekening kun je het beste even je nota raadplegen die je iedere maand ontvangt.

Energie besparen

Nu de prijzen de pan uit rijzen, ben je er misschien meer dan ooit van bewust hoe belangrijk energie besparen is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ramen, ventilatieroosters en deuren sluiten
  • Dak isoleren
  • Vriezer volstoppen
  • Wasmachine alleen aanzetten als-ie volzit 
  • Korter douchen

Meer tips om energie te besparen lees je hier.

Bron: Milieucentraal, Plusonline
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *