Placeholder

(Hoofd)luis

*Kriebel, kriebel* Begint het bij jou ook automatisch te kriebelen als je denkt aan hoofdluis? Vriendin.nl vertelt je van alles over deze kleine, grijsbruine beestjes!

*Kriebel, kriebel* Begint het bij jou ook automatisch te kriebelen als je denkt aan hoofdluis? Vriendin.nl vertelt je van alles over deze kleine, grijsbruine beestjes!

Waar(van) leven luizen?
Luizen leven van bloed. Ze voelen zich het meest comfortabel tussen ons haar, prikken daar gaatjes in de huid en zuigen dan het bloed op. Dit geprik veroorzaakt enorme jeuk. De hoofdluis zit, zoals je verwacht, in (hoofd)haar en legt zijn eitjes op de haren achter onze oren. De schaamluis kan behalve in schaamhaar ook in wimpers, borst- en baardhaar overleven.

Hoe krijg je luizen?
Hoofdluis is erg besmettelijk. Vooral kinderen hebben last van hoofdluis, omdat zij vaak met elkaar spelen. Als kids samen spelen, zijn hun hoofdjes vaak dichtbij elkaar. En laat lichamelijk contact nou nét de voornaamste besmettingsvorm zijn…

Hoe kun je hoofdluis voorkomen?
Als jouw schoolgaande kiddo last heeft van hoofdluis, meld dit dan bij de schoolleiding. Nadat je dit hebt gemeld, zal de schoolleiding ervoor zorgen dat de besmetting niet verder uitbreidt. Het is niet aan te raden om kleding, beddengoed en toiletartikelen te delen met iemand die besmet is met hoofdluis.

Wat kun je er aan doen?
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Als je er niets aan doet, zal de besmetting zich blijven uitbreiden.

Om de hoofdluis te bestrijden, kun je de 'nat-kammethode' volgen. Doe dit dagelijks, twee weken achter elkaar en gebruik hiervoor een netenkam. (Ter info: Neten zijn de luizeneitjes.)

De nat-kammethode:

  • Was het haar met gewone shampoo, en spoel het uit.
  • Verdeel er vervolgens crèmespoeling over, en laat dit zitten.
  • Kam de knopen en klitten met een gewone kam uit.
  • Houd het hoofd achterover boven een wasbak of een wit papier, en kam het haar vanaf de schedelhuid van achter naar voor met een netenkam. Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging steeds meer op naar het andere oor.
  • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek, en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Kam het natte haar met een gewone kam.
  • Houd het hoofd gewoon rechtop, terwijl je het nogmaals kamt met de netenkam. Doe dit van voor naar achter: begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging iets verder naar het andere oor.
  • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek, en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

Bij krullend haar is soms een netenkam met lange tanden nodig om goed bij de hoofdhuid te kunnen komen.

Om helemaal van de neten af te komen, kun je het beste direct nadat je erachter bent gekomen dat je zoon of dochter hoofdluis heeft, aan de slag gaan. Behandel dan ook meteen beddengoed, knuffels, kammer en overige (toilet) artikelen met bijvoorbeeld alcohol. Herhaal dit na een week.

Lotion
Gebruik de net-kammethode samen met geneesmiddelen om er helemaal van de besmetting af te komen. Er zijn verschillende producten bij apotheken verkrijgbaar die een luizeninfectie kunnen bestrijden.

Naar de dokter?
Voor kinderen die jonger zijn dan zes maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het verstandig om een arts te raadplegen als zij hoofdluis hebben. Ook als de huid op verschillende plaatsen is kapot gekrabd, kun je het beste even bij een huisarts langsgaan.

Bron
Kring Apotheek