Vrouw heeft haar handen in haar haren. Ze heeft jeuk door hoofdluis.

Hoofdluizen behandelen: hoe dan?

Luizen behandelen. Getver, echt zo’n taakje dat je liever voor je uitschuift. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe groter de klus wordt. Want luizen vermenigvuldigen zich graag en snel en voor je het weet duurt het maanden om er helemaal vanaf te komen.

Luizen behandelen. Getver, echt zo’n taakje dat je liever voor je uitschuift. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe groter de klus wordt. Want luizen vermenigvuldigen zich graag en snel en voor je het weet duurt het maanden om er helemaal vanaf te komen.

Hoe kom je aan luizen?

Het idee dat je besmet kan raken door een rondzwervende luis in je huis is trouwens volledig achterhaald. Als een luis los is van de hoofdhuid kan hij nog enkele dagen overleven, maar hij raakt ook enorm verzwakt dus de kans dat hij opnieuw een besmettingsgevaar vormt is vrijwel uitgesloten. Schoonmaakbeurten waarbij alle knuffels dagen in de vriezer moeten en wassessies waarbij al het beddengoed in de kookwas gaat, behoren wat dat betreft ook tot de verleden tijd. Besmetting vindt alleen plaats via hoofd-hoofd contact. Een tip: vermijd selfies!

Hoe weet je zeker dat je luizen hebt?

Jeuk op je hoofd betekent trouwens niet altijd dat je luizen hebt. Het kan ook een andere oorzaak hebben. Er zijn zelfs mensen die ervan overtuigd zijn dat ze luizen hebben terwijl ze in wezen nergens last van hebben. Dit is een aandoening die men duidt met het Ekbom Syndroom. Maar goed, als je eenmaal jeuk hebt is er wel degelijk een gerede kans dat je besmet bent, we zijn niet allemaal hypochonder. Jeuk betekent dus sowieso: controleren! Hoe doe je dat? Luizen houden ervan zich te verschansen op warme plekjes, achter je oren, in je nek, onder je pony. Dus controleer eerst die plekken. Het checken op hoofdluizen hoeft niet perse met een kam. Schuif een plukje haar opzij met een scherp potlood en check de haren dicht op de hoofdhuid. Doe dit op verschillende plekken op je hoofd. Maak onderscheid tussen roos (witte schilfertjes) en neten (vaak bruin van kleur). Het verschil tussen hoofdluis en roos is dat je de roos-schilfers er zo uitklopt, terwijl neten blijven zitten. Tref je alleen neten aan dan moet je eerst in kaart brengen of het oude of nieuwe neten zijn en op basis daarvan gaan behandelen. Als je een lopende luis tegenkomt is het tijd grof geschut in stelling te brengen.

Neten

Luizen leven dicht op de hoofdhuid, het zijn immers parasieten en ze zuigen bloed om te kunnen overleven. Hun eitjes plakken ze vast aan het haar met een soort lijm, nooit verder dan 3 tot 4 mm van de hoofdhuid omdat dat de ideale plek is voor neten om te kunnen overleven: de juiste temperatuur en goed beschermd door het haar. Niet alle neten bevatten ook daadwerkelijk levende eitjes. Om te bepalen of een neet een luisje bevat, moet je letten op een aantal dingen:

  • Zit de neet ver van de hoofdhuid verwijderd, dus ergens halverwege de haar, dan kun je er gerust vanuit gaan dat deze neet leeg is en niet zal uitkomen.
  • Is de neet wit van kleur dan is hij meestal leeg, met andere woorden er zit dan geen embryo (meer) in.
  • Is de neet donker van kleur en zit hij vlakbij de hoofdhuid -alarm- dan bevat hij een embryo. Er is maar een remedie: Attack!

Je kunt lege neten laten zitten maar je kunt ze nog beter uitkammen. In vroeger tijden voordat we naar de ETOS of het Kruidvat konden voor anti-luis shampoo’s werden de neten door familieleden met de vingers uit het haar getrokken. Tegenwoordig hebben we gelukkig allerlei hulpmiddeltjes.

Hoe kom je van hoofdluizen af?

Als je zeker weet dat je luizen hebt kun je een aantal dingen doen. Het eerste waar je waarschijnlijk zelf aan denkt is: vergif!!! Maar, vergis je niet. Bijna geen enkele methode, ook niet die met gif, werkt 100% de eerste keer. En dat is nogal vervelend met luizen. Want als er eentje achterblijft ben je binnen no time weer aan het krabbelen. Fabrikanten mogen op de verpakking van hun luizen bestrijdingsmiddelen beweren dat het spul luizen en neten doodt, maar ze hoeven er niet bij te zetten dat het niet ALLE luizen en neten doodt. Hoe dat komt? De middelen kunnen de eitjes vaak niet volledig penetreren waardoor het effect niet 100% is.

Behalve dat vergif niet volledig effectief is, wordt het door het RIVM ook afgeraden omdat luizen resistent kunnen worden. Het RIVM adviseert dan ook de werkzame stof Dimeticon te gebruiken in plaats van een pesticide. Dimeticon werkt op een fysische manier; door inkapseling kan de luis zijn waterhuishouding niet meer regelen en zijn overtollig water niet meer uitscheiden, het verstikt de luizen als het ware. Ze kunnen van die behandeling dan ook niet resistent worden. Maar ook hiervoor geldt: geen 100% garantie. Het spul moet na twee weken opnieuw worden gebruikt om de levenscyclus van de luis te doorbreken. En nog…zullen er luizen zijn die het overleven… en daarom moet je ook altijd kammen.

Wil je een andere methode proberen dan kammen? Lees hier alternatieve behandelmethoden.

Kammen, kammen, kammen

Daarvoor gebruik je een netenkam; maar welke kammen zijn nou goed en welke kun je beter mijden? Er zijn verschillende merken op de markt en veel luizenmiddelen komen ook met een gratis netenkam. Ervaringsdeskundigen op de redactie van Vriendin adviseren kammen van chirurgisch staal. Plastic kammen moet je sowieso niet gebruiken want die hebben tanden die wijken en daar glippen de neten en de luizen gemakkelijk tussendoor. Er zijn kammen op de markt waarvan de tanden microscopisch kleine randjes hebben waardoor de neten worden gebroken als je de haren kamt. Dat is een handige bijkomstigheid. Assy maakt deze kammen, ze zijn makkelijk online te bestellen.

Lees ook: Nicolette bedacht de Luizenkap: ‘Mijn kinderen waren proefkonijn’ 

Hoe lang moet je kammen?

Minstens twee weken, liefst elke dag. Wees je ervan bewust dat iedere kambeurt veel tijd in beslag neemt. Bij lang haar minstens 40 minuten. Omdat neten vastgeplakt zitten aan de haarschacht kun je voordat je gaat kammen het beste je haar insmeren met een zachte creme/conditioner. Spoel de cremespoeling niet uit, maar kam de creme uit het haar zodat de luizen en de eitjes meekomen met de creme waar ze als het waren in vast komen te zitten.  Let op dat je echt bovenaan bij de hoofdhuid begint met kammen, dat is immers de plek waar het allemaal gebeurt. Het landelijk Steunpunt voor Hoofdluis heeft een duidelijk stappenplan gemaakt en een kaminstructie online gezet, die vind je hier.

Nat kammen

Voor iedereen die iets minder geduld heeft is er ook nog de nat kam methode van de Luizenkliniek. Deze methode gaat er van uit dat de nimfjes, hele jonge luisjes die nog geen eitjes kunnen leggen, bij gewone kambeurten niet worden meegenomen. De creme van de Luizenkliniek zorgt ervoor dat de nimfjes opgezogen worden en dus ook uitgekamd worden. Bij het uitproberen blijkt dat de creme inderdaad erg handig in gebruik is, hij is reukloos en droogt het haar niet uit en hij mag de hoofdhuid raken (bij cremespoeling alleen in de punten gebruiken). Het kammen gaat makkelijk en je bent veel sneller klaar dan bij een reguliere kambeurt (ongeveer de helft van de tijd). Daarbij is de fles lekker groot, een liter, dus je kunt wel even voort. De prijs (21,95) is wel royaler dan een fles conditioner bij het Kruidvat. Maar desalniettemin: een aanrader!

Als je echt een gruwelijke hekel hebt aan kammen of een agenda hebt die een dagelijkse kambeurt van meerdere kinderen niet toelaat, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Lees hier voor de alternatieve manieren op hoofdluis te bestrijden.

Preventie

Luizen zijn plaagdieren. Bij het bestrijden van luizen moet je in gedachten houden dat je in feite een plaag aan het bestrijden bent. Je bent er dus nooit met een behandeling vanaf. Zelfs de luizenkliniek adviseert om eens in de zoveel tijd te blijven kammen om luizen geen kans te geven zich wederom snel te vermenigvuldigen. Daarbij: er is geen enkel middel dat preventief werkt. Het is allemaal klinklare onzin; geen elastiekjes, geen tee trea oil, geen Prioderm Preventief Spray. Het enige wat echt werkt is wekelijks de kam door je haar halen om te zien of je besmet bent geraakt. Zo weet je tenminste op tijd of je iets opgelopen hebt en dan kun je snel ingrijpen. Nog een laatste tip van Ursula van de Luizenkliniek: “Haren in een knot dragen want dan houd je de haren dicht bij het hoofd waardoor je minder haar haar contact hebt.”

Vanaf nu dragen we hier op de redactie alleen nog maar knotjes.