Handig: déze dingen kun je schoonmaken met koffiedik

Handig: déze dingen kun je schoonmaken met koffiedik

Ho, stop, gooi overgebleven koffiedik niet weg! Wist je namelijk dat je koffiedik goed kunt gebruiken voor het schoonmaken van verschillende dingen in de keuken? Doordat het schurend werkt kun je verschillende hardnekkige vlekken behandelen. 

Pannen schoonmaken

Je herkent het vast wel: bij sommige pannen koeken etensresten gemakkelijk aan op de bodem. De grove textuur van koffiedik kan helpen om de pan weer helemaal schoon te krijgen. Gebruik twee tot drie eetlepels koffiedik in combinatie met een sopje. Met een zachte spons wrijf je de pan in met het koffiedik, tot hij weer helemaal schoon is. En nog handiger: koffie is een natuurlijke ontvetter, dus de pan zal ook helemaal vetvrij worden. 

Oven schoonmaken met koffiedik

Vuil en vet verwijderen van het rooster in de oven kan best een flinke klus zijn. Maar wist je dat je het ook kunt schoonmaken met koffiedik? De zuurgraad van koffie helpt namelijk om hardnekkige vlekken te verwijderen. Laat het rooster uit de oven ongeveer 45 minuten in de gootsteen weken in een oplossing van warm water en een paar lepels koffie. Je zult zien dat de vlekken zullen verdwijnen.

Lees ook: Leren jas schoonmaken? Zó pak je dat aan

Stinkende koelkast en prullenbak

Koelkasten en prullenbakken kunnen snel gaan stinken, maar met wat koffiedik los je dat probleem snel op. Hiervoor hoef je alleen een kopje met koffiedik of koffiebonen in de koelkast te leggen. Dit absorbeert namelijk de geuren, waardoor de koelkast fris blijft ruiken. Dit geldt ook voor de prullenbak: gooi een theelepel koffie op de bodem voordat je de vuilniszak erin legt. Hierdoor vervagen de nare geurtjes.

Tegels reinigen

Ook tegels kun je goed reinigen met koffiedik. Hiervoor meng je een paar theelepels koffiedik met een sopje, waarmee je oppervlakken gemakkelijk kunt reinigen. Dit kun je ook gebruiken voor houten oppervlakken met krassen.

Gootsteen ontstoppen met koffiedik

Loopt de gootsteen niet goed leeg? Giet dan wat koffiedik in de gootsteen met wat zeep en kokend water. Dit helpt de gootsteen te ontstoppen en het maakt hem weer snel geurvrij. 

Bron: House Beautiful
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.