Leren jas schoonmaken? Zó pak je dat aan

Leren jas schoonmaken? Zó pak je dat aan

Een leren jas kan je outfit nét dat beetje extra geven. Maar als je trotse eigenaar bent van een leren jas, dan weet je ook hoe lastig het materiaal kan zijn. Water en leer gaan natuurlijk niet zo goed samen, maar hoe kun je zo’n jas dan het beste schoonmaken?

Je leren jas in de wasmachine gooien is dus niet het beste idee. Leer is namelijk huid, en water en wasmiddelen kunnen de natuurlijke oliën in de huid aantasten. Bovendien kan het draaien en schudden in de wasmachine ook de structuur van de jas verpesten. 

Probeer eerst een verborgen plek uit

Als je een leren jas zelf wilt schoonmaken is het belangrijk om dit eerst op een verborgen plek te doen, bijvoorbeeld in een jaszak. Op deze manier ben je er zeker van dat het leer niet op een zichtbare plek beschadigd. Sommige soorten leer verliezen namelijk makkelijk hun kleur, vooral als ze nat worden. 

Lees ook: Zo kun je kasjmier het beste wassen

Leren jas schoonmaken

Zie je na het uitproberen geen vlekken verschijnen? Dan kun je aan de slag met de grote schoonmaken door middel van een aantal eenvoudige stappen. 

  1. Gebruik wat leerreiniger op een spons of doek en laat dit schuimen. Heb je geen leerreiniger in huis? Vul dan een kom met warm water en meng een paar druppels mild afwasmiddel in de hoek van een zachte doek. 
  2. Wrijf vervolgens met de doek zachtjes in cirkelvormige bewegingen over het leer om vuil te verwijderen. 
  3. Veeg vervolgens overtollige restjes reiniger of afwasmiddel weg met een vochtige, uitgewrongen doek en herhaal deze stappen indien nodig. 
  4. Dep daarna het leer droog met een schone doek en laat het aan de lucht drogen. Hang de jas hiervoor aan een kledinghanger om kuiltjes in de schouders te voorkomen. Hang de jas ook uit de buurt van zonlicht en hitte. Dit kan het leer namelijk aantasten. 
  5. Breng na het drogen van de leren jas een leerconditioner aan. Dit herstelt de zachtheid van het leer.

Olievlek verwijderen uit een leren jas

Zit er een olievlek in je leren jas? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Zo voorkom je dat de olie in het leer trekt. 

  1. Dep eerst zoveel mogelijk olie op met een absorberende doek. 
  2. Strooi vervolgens zuiveringszout of maïzena, royaal op de vlek en dep het voorzichtig in met een doek. 
  3. Laat dit een aantal uur intrekken en gebruik daarna een droge en zachte handdoek om het poeder voorzichtig mee weg te vegen. 
  4. Daarna kun je de leren jas schoonmaken op dezelfde manier als hierboven staat uitgelegd. 

Leer verzorgen

Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat er vlekken komen in je leren jas. Daarom is het belangrijk om het materiaal goed te verzorgen met een leerbeschermer. Deze stoot waterdruppels, vuil en vlekken af.

Tip van vriendin

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Good Housekeeping
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.