Zó maak je glas-in-loodramen schoon zonder ze te beschadigen

Zó maak je glas-in-loodramen schoon zonder ze te beschadigen

Het is de afgelopen jaren ontzettend populair: de huizenjacht naar een ‘karakteristieke jaren 30-woning’ het liefst mét glas-in-loodramen. Ben jij een van de gelukkigen die in zo’n huis woont? Dan weet je vast dat glas-in-loodramen net als gewone ramen vies kunnen worden. Hoe maak je deze ramen goed schoon, zonder ze te beschadigen?

Glas-in-lood is in tegenstelling tot normaal glas erg fragiel. Daarom vergt het schoonmaken van deze ramen ook iets meer aandacht. We leggen je uit hoe je dat het beste aanpakt. 

Het juiste schoonmaakmiddel voor glas-in-lood-ramen

Tijdens het schoomaken van glas-in-loodramen is voorzichtigheid dus van belang. Maar ook het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel is ontzettend belangrijk. Schoonmaakmiddelen met ammoniak of azijn kunnen het lood bijvoorbeeld aantasten. En schuurmiddelen of hardnekkige vlekverwijderaars kunnen voor krassen en andere schade aan het raam en raamwerk zorgen. Om glas-in-lood schoon te maken kun je het beste een milde glasreiniger of een druppel afwasmiddel met water gebruiken. 

Zo ga je te werk

Het schoonmaken van glas-in-lood is niet zomaar gepiept. Je moet namelijk ieder raam apart schoonmaken. Gebruik een zachte doek en spuit het schoonmaakmiddel altijd rechtstreeks op de doek en niet op het raam. Wrijf daarna voorzichtig over het raam en neem hem daarna meteen af met een droge doek, keukenrol of krant om strepen te voorkomen. 

Lees ook: Zó maak je matte keukenkastjes het beste schoon

Naden en kieren schoonmaken

Natuurlijk wil je de hoeken, naden en kieren ook goed schoon krijgen. Hiervoor gebruik je een tandenborstel of wattenstaafje. Gebruik vooral een zachte tandenborstel en zet niet te veel druk om onherstelbare schade te voorkomen. Let goed op dat je de kit onder het lood niet verwijdert, want zonder de kit is het raam niet wind- en waterdicht. 

Hardnekkige vlekken

Is er na het klussen in je nieuwe jaren 30-woning verf op het glas-in-lood beland? Of zit er een andere hardnekkige vlek op? Gebruik dan een scheermesje of een stukje extra fijn staalwol. Hiermee wrijf je voorzichtig over de vlek. Verdwijnt de vlek niet, dan kun je nog wat aceton gebruiken. Wees hier wel heel zuinig mee want te veel aceton kan ook voor vlekken zorgen.

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: vtwonen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.