Eindelijk antwoord: is friet uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan?

Tegenwoordig hebben steeds meer Nederlanders er eentje in de kast staan: een airfryer. Dit zou namelijk een stuk gezonder zijn dan een frituurpan. Maar is dat ook echt zo?

Gezond of niet?

In tegenstelling tot een frituurpan, bakt een airfryer met hete lucht. Hierdoor gebruikt hij zo’n 70 procent minder vet. Uit onderzoek van de European Journal of Lipid Science and Technology bevat friet uit de airfryer 45 calorieën per 100 gram minder dan friet uit de frituurpan. Bovendien heeft de airfryer minder invloed op antioxidanten zoals vitamine C, die in het vet wél aangetast worden. Conclusie: friet uit de airfryer is écht gezonder dan uit de frituurpan.

Lees ook: Handig: deze armband geeft je een schok wanneer je te ongezond eet

Wat is lekkerder?

De tweede vraag is natuurlijk: is friet uit de airfryer ook lekkerder? In een aflevering van Radar werd zowel airfryer- als frituurpanfriet uitvoerig getest. Wat bleek? Friet uit de airfryer is duidelijk minder vet, maar net zo knapperig. Over friet uit de oven was het testpanel overigens minder enthousiast.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Women’s Health

Ook interessant: Vergeet de high-tea: er bestaat nu high friet

Jasper Alblas