Theezakje

Handig: dít kun je doen met gebruikte theezakjes

Meestal gooi je een theezakje na één of twee keer gebruiken gewoon weg. Zonde eigenlijk, als je bedenkt wat je allemaal nog met zo’n theezakje kunt doen. 

We zetten 9 handige tips op een rij voor het hergebruiken van theezakjes. 

Theezakjes voor tuin

Jij hoeft wellicht geen derde kop thee meer te halen uit een theezakje, maar wist je dat de planten in je tuin er wél heel blij van worden? Verzamel gebruikte theezakjes en leg ze in een emmer met lauw water. Laat dit even intrekken en haal de zakjes er daarna uit. Vervolgens gooi je het theewater over de planten om ze te beschermen tegen schimmelinfecties. Verder kun je de theezakjes ook openen en de theeblaadjes rond de planten strooien als voeding voor de bodem. 

Smaakmakers

In de keuken kun je theezakjes ook nog goed gebruiken. Zo zijn ze handig om gerechten meer smaak te geven. Denk bijvoorbeeld aan een pasta, granen zoals havermout of een cocktail. Bij het maken van havermout kun je een theezakje in de melk hangen. Vooral een chai-theezakje is hierbij een aanrader. Muntthee kun je bijvoorbeeld weer goed gebruiken om een mojito mee op smaak te krijgen.

Vieze geuren maskeren

Zorgt jouw vuilnisbak of koelkast voor vieze geuren in huis? Leg dan een oud en droog theezakje op een schoteltje en zet deze in de koelkast of leg het theezakje in de vuilnisbak. Het theezakje absorbeert namelijk vieze geuren. Niet zo’n theeleut? Dan kun je wellicht koffiegruis gebruiken, want dat doet precies hetzelfde. 

Knoflook snijden

Hoe lekker knoflook ook is, het snijden van ervan is niet echt een pretje. Je handen gaan er meestal erg van stinken. Niet echt fris dus, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen met een gebruikt theezakje. Knip deze open en was je handen vervolgens met de theeblaadjes. Je zult zien dat die stinkende handen als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Wallen onder de ogen

Weg met al die dure producten tegen wallen onder de ogen! Theezakjes to the rescue. Een gekoeld en vochtig zeepzakje werkt kalmerend en voedend. Ook kunnen gebruikte theezakjes goed werken tegen huidirritatie en muggenbeten. Verder kunnen ze helpen om je huid te kalmeren als je in de zomer verbrand bent. 

Diervriendelijke muizenvallen

Heb je last van muizen in huis? Bewaar dan alle (uitgedroogde) theezakjes. Deze verspreid je in huis, vooral rond kleine openingen en deuren. Muizen houden niet van de geur van thee en komen dan ook minder snel naar binnen. Handig!

Lees ook: Handig: déze dingen kun je schoonmaken met koffiedik

Schoonmaken met gebruikte theezakjes

Tijdens het schoonmaken komen gebruikte theezakjes ook goed van pas. Gebruik ze opnieuw om er lichte thee mee te trekken en gebruik het vervolgens om de vloer mee schoon te maken. Ook kun je het in een spuitfles gieten en het op de ramen sprayen. Zo krijg je ze mooi streepvrij schoon. 

Afwas vetvrij maken

Tijdens het afwassen is het vervelend als er een vettig laagje achterblijft op je vaat. Heb je geen zin om hard te schrobben? Laat dan een gebruikt theezakje in een afwasteiltje trekken met daarin de vieze vaat. Het theezakje neemt het vet op, waardoor je minder hoeft te schrobben. Want eerlijk is eerlijk: daar heeft eigenlijk niemand zin in. 

Tapijt opfrissen

Kan jouw tapijt wel een opfrisbeurt gebruiken? Knip dan een aantal oude en droge theezakjes open en strooi de theeblaadjes over het kleed. Laat ze 15 minuten liggen en zuig ze vervolgens op met de stofzuiger. Je zult zien dat het tapijt weer lekker fris ruikt. 

Roestvrije pannen

Pannen kunnen na verloop van tijd gaan roesten, maar als je gebruikte zwarte theezakjes hebt kun je dat voorkomen. Wrijf de pannen na het afwassen in met deze theezakjes. Deze zorgen voor een beschermend laagje om roest tegen te gaan.

Bron: Libelle.be, RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.