10 dingen die je maar één keer per jaar hoeft schoon te maken

10 dingen die je maar één keer per jaar hoeft schoon te maken

Niets zo fijn als een schoon en opgeruimd huis. Maar met de nodige vierkante meters om schoon te houden, kost het wel veel van je vrije tijd. Gelukkig hoeft het schoonmaken van de volgende dingen maar één keer per jaar te gebeuren.

Eens per jaar schoonmaken

Kijk, dit is nog eens een lijstje waar je achter kunt staan. Het is belangrijk dat je de volgende dingen wel bijhoudt tijdens het schoonmaken, zo lang je het maar eens per jaar doet. Hoef je er vervolgens 364 dagen lang niet meer aan te denken.

Garage/kelder

Is het uitmesten van je garage en/of kelder niet je favoriete klusje? Mooi, want als je het bij eens per jaar schoonmaken houdt, is dat eigenlijk al voldoende. Neem de tijd om te bepalen welke verzamelde spullen je in de toekomst nog nodig hebt en wat niet meer bruikbaar is.

Droger

Je droger schoonmaken is een klusje dat je misschien snel vergeet. Gelukkig maakt dat niet uit. Om ervoor te zorgen dat de machine het zo goed mogelijk blijft doen, hoef je het maar eens in de 365 dagen schoon te maken. Koppel de droger eerst los van het stroom en maak vervolgens schoon. Met een stofzuiger kun je in en rondom de droger zuigen om zoveel mogelijk vuil en stof te verwijderen. Je kunt hiervoor ook een speciale borstel gebruiken om het makkelijker te maken.

Verwarming

Niets zo vervelend als een verwarming die het niet doet. Kijk er daarom eens per jaar goed naar. Maak de verwarming schoon, ontlucht de radiatoren en controleer de cv-ketel. Zo kun je er mooi weer een jaar tegenaan.

Buitenkant van de ramen

Het lappen van de ramen is een taak die veel voldoening geeft, maar waar je je ook even hard voor moet maken. Je bent een heldin als je dit ieder kwartaal doet. Het maakt je overigens geen slechter mens als je het bij één keer in het jaar houdt – dat is vaak meer dan genoeg.

Gordijnen en vitrage

Je gordijnen van de haakjes of de rails halen, wassen, ophangen en weer laten drogen: het is niet gek dat mensen dit klusje uitstellen tot het allerlaatste moment. Het goede nieuws is dat je dit maar één keer per jaar hoeft schoon te maken. Voor je de stof in de wasmachine stopt, is het aan te raden om even te checken of het gewassen kan worden of dat je het naar de stomerij moet brengen.

Tapijt

Stof, kruimels en viezigheid verzamelen zich het hele jaar door in jouw mooie tapijt. Laat het eens per jaar (chemisch) reinigen om de levensduur van het kleed te verlengen.

Open haard

Als je een open haard hebt, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Gebruik een speciale aszuiger om het as te verwijderen en gebruik daarna nat keukenpapier om de rest weg te vegen. Wat betreft de schoorsteen: dat kun je beter aan de professionals overlaten.

Gestoffeerde meubels

Er mag geleefd worden in huis, maar je wil gestoffeerde meubels als je bank waarschijnlijk ook in topconditie houden. Neem daarom één keer per jaar de tijd om deze meubelstukken schoon te maken en opnieuw te impregneren (indien nodig).

Tuinmeubelen

Zet het schoonmaken van de tuinmeubelen alvast op het lijstje voor de voorjaarsschoonmaak. Maak een sopje, zodat je vervolgens met een doekje de tafel en stoelen kunt afnemen.

Dakgoot

Als de bladeren vallen en in je dakgoot terechtkomen, wordt het steeds lastiger om het water vanaf het dak naar beneden af te voeren met verstopping als gevolg. Des te belangrijker is het om één keer per jaar je dakgoot schoon te laten maken. Als je durft kun je zelf de ladder opgaan, maar in verband met de veiligheid is het handiger als een gespecialiseerd bedrijf dit voor je doet.

Bron: Good Housekeeping
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.