beste wasmiddelen voor bonte was

Dít zijn volgens de Consumentenbond de beste wasmiddelen voor de bonte was

Het wassen van je gekleurde kleding lijkt zo simpel. Maar tussen de schappen in de supermarkt vind je een overdaad aan wasmiddelen. Welke kies je? Poeders, pods, vloeibare of ecologische? De Consumentenbond onderzocht dit voor jou.

Beste wasmiddelen voor de bonte was

Beste uit de test

Formil Color, te koop bij Lidl, verdient het predikaat ‘Beste uit de Test’. Voor slechts €4,50 krijg je een product dat vlekken moeiteloos verwijdert. Echter, op milieuvlak scoort het maar net aan voldoende. Een puntje om over na te denken.

Beste koop

Una, van Aldi, is een vloeibaar en geconcentreerd middel. Het scoort goed, maar haalt het net niet bij de poedervariant van Una. Echter, het blinkt wel uit in milieuvriendelijkheid en prijs.

De tweede ‘Beste Koop’ is de vloeibare variant van Formil. Het doet het net iets beter dan Una, maar de milieuscore laat te wensen over.

Groene keuze

Dit jaar introduceerde de Consumentenbond de ‘Groene Keuze’. Hiermee worden de meest duurzame bontwasmiddelen uitgelicht. Belangrijke factoren zijn de milieuimpact van de ingrediënten en de duurzaamheid van de verpakking. Ook het EU Ecolabel wordt meegenomen in de beoordeling.

Albert Heijn’s Puur is een uitstekende keuze als je milieubewust wilt wassen. Het verwijdert vlekken effectief, gaat vergrauwing tegen en heeft een EU Ecolabel. Alleen de verpakking kan nog duurzamer.

Klok’s waspoeder is zowel voor witte als gekleurde was een goede keuze. Het scoort vooral hoog op milieuvlak. Let echter wel op dat wassen op 20°C met dit middel niet aan te raden is.

Tot slot, wasmiddelen zijn er in overvloed. Echter, je keuze hangt af van wat je belangrijk vindt: prijs, kwaliteit of duurzaamheid. Dankzij het onderzoek van de Consumentenbond kun je nu een weloverwogen beslissing nemen. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze kleding stralend schoon en kleurrijk blijft, toch? Ónze favoriet is trouwens onderstaande, misschien wil je die ook eens proberen?

Lees ook: 8 handige tips om je wasgoed snel en netjes te vouwen en op te bergen

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker